Grijs, saai en kil. Vele tuinen worden er niet veel gezelliger op in het najaar en de winter. Met de groenblijvende klimplanten voeg je het hele jaar kleur toe aan je tuin. Het programma 12 straten groen zet de vier groenste klimtplanten op een rij.

Creëer het hele jaar kleur in je tuin

Een wintergroene klimplant houdt je tuin het hele jaar door levendig en sfeervol. Wintergroene planten laten namelijk hun blad niet vallen in het najaar of de winter. Het is aan te raden om de klimplanten in het najaar te planten, zodat ze alvast kunnen wortelen in de nog warme aarde voordat de winter begint. 

Sterjasmijn

De sterjasmijn is een wintergroene klimstruik die tot vier meter hoog kan groeien. Deze plant bloeit jaarlijks met kleine witte bloemen die een sterke vanillegeur afgeven.

Omdat de plant niet zelfhechtend is, heeft hij ondersteuning nodig om goed te kunnen klimmen. Sterjasmijn is ideaal voor tuindecoratie en voegt met zijn geurige bloemen een aromatische twist toe aan elke tuin.

12stratengroen - klim jasmijn hangplant

Klimplanten kan je het beste in het najaar planten

Clematis

De clematis, ook wel bosrank genoemd, is een veelzijdige klimplant die voornamelijk bloeit vanaf april tot september. De bloemen kunnen variëren in grootte van 2 tot 24 cm en komen in verschillende kleuren zoals blauw, roze, paars en wit.

De plant houdt niet van volle zon en heeft regelmatig water en voeding nodig. Het snoeien is eenvoudig maar varieert per soort. Clematis klimt met behulp van windende bladstelen. Ze winden zich dan om hun eigen stengels heen.

12 straten groen - Clematis klimplant voor de winter

Hedera (klimop)

De hedera, ook bekend als klimop of English Ivy, is een onderhoudsvriendelijke plant die geschikt is voor zowel binnen als buiten. De plant gedijt het beste in (half)schaduw en vereist een lichtvochtige grond.

Het is een populaire klimplant die van oorsprong tegen bomen klom, soms tot wel 30 meter hoog. De plant kan snel woekeren als hij buiten wordt geplaatst. Verzorgingstips voor de hedera zijn: regelmatig water geven, snoeien van dode takken en het vermijden van volle zon.

12 straten groen - 4x groenblijvende klimplanten Hedera

Vuurdoorn

De vuurdoorn - ook wel Pyracantha genoemd - is een wintergroene en winterharde struik die bekend staat om zijn felgekleurde bessen in de kleuren rood, geel en oranje. De plant bloeit in mei en juni met witte bloemschermen en is zeer weersbestendig. Hij is geschikt voor verschillende bodemtypes en kan zowel in de zon als in halfschaduw groeien.

De bessen zijn giftig voor mensen maar niet voor vogels, waardoor de plant ook vogelvriendelijk is. De vuurdoorn kan als haag, struik of als klimplant worden gebruikt.

12 straten groen - 4x groenblijvende klimplanten Vuurdoorn

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets