Ze heeft menig straat zien veranderen in groene oases. Anita Witzier is het vaste gezicht van 12 straten groen. Vanuit al die tuintjes en groene straten deelt ze de beste tuintips van haar collega's. Ga deze herfst aan de slag met verticaal tuinieren, een kruidentuintje en de egelsnelweg. 

Verticaal tuinieren: gebruik een kabel langs de muur

Heb jij weinig ruimte voor groen buiten? Dan kan verticaal tuinieren dé manier zijn. Mijn collega Martin Stuger laat in 12 stekkies groen zien hoe je met beperkte buitenruimte slim verticaal groen creëert.

Een tip is om hoge kabels langs de muren van een gevel te trekken. Dit is perfect om groenblijvende klimtplanten tegenaan te laten groeien. De perkjes kan je vervolgens vullen met stevig leliegras.

Klimplanten tegen gevel

Een kruidentuintje op je balkon

Een balkonnetje biedt een legio aan groene mogelijkheden. Zo kan je een klein kruidentuintje aanleggen met winterharde kruiden. Dit zijn kruiden die het hele jaar groen blijven.

Onze favorieten zijn rozemarijn, salie, tijm, lavendel, laurier en peterselie. Hoe je een kruidentuintje aanlegt? Martin van 12 straten groen legt het jou uit.

Martin en Bryan staan op een balkon

Leg een egelsnelweg aan

De egel staat ook bekend als 'the hedgehog' of heggenzwijntje, wat direct aangeeft wat zijn behoeften zijn. Ze verblijven van nature in heggen en hebben de vrijheid nodig om zich gemakkelijk tussen verschillende gebieden te verplaatsen.

Als jouw tuin deze mogelijkheid niet biedt, kun je een opening van ongeveer 13 bij 13 centimeter in je hek of schutting maken. Mijn 12 straten groen-collega en tuinexpert Anne Wiegers legt uit hoe je deze snelweg aanlegt. 

BinnensteBuiten - Egelsnelweg

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets