Kijk omhoog en stel je een tuin voor op je dak. Groene daken transformeren niet alleen je uitzicht, maar bieden ook verrassende voordelen. Het nieuwe programma 12 straten groen schreeuwt de vier belangrijkste voordelen van de groene daken. 

1. Wateropvang door grond en plantenwortels

Groene daken zijn ontworpen om regenwater op te vangen en vast te houden in de bodem en plantenwortels. Het regenwater wordt vervolgens langzaam afgegeven, waardoor de druk op het rioolstelsel tijdens hevige regenbuien vermindert. Zo helpen groene daken, parken en tuinen om overstromingen te voorkomen.

2. Verkoeling in huis

Groene daken hebben een natuurlijk verkoelend effect, vooral tijdens de hete zomermaanden. Ze absorberen minder zonnestraling dan traditionele daken, wat resulteert in lagere temperaturen in het gebouw eronder.

Bovendien dragen ze bij aan de vermindering van het stedelijke hitte-eiland effect, waarbij stedelijke gebieden aanzienlijk warmer zijn dan hun landelijke omgeving.

12 straten groen: 4x de belangrijkste voordelen van een groen dak

3. Voedsel voor insecten

Groene daken zijn niet alleen mooi, maar ook goed voor insecten in de stad. De planten op een groen dak bieden voedsel en onderdak voor verschillende insectensoorten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit. Dit is goed voor de natuur in de stad, waar vaak weinig groen is.

Presentatie 12 straten groen

Vanaf zaterdag 2 september om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1

12 straten groen

In dit nieuwe metamorfose-programma steken bewoners van twaalf verschillende gemeentes hun handen uit de mouwen om hun straat met elkaar te vergroenen.

Lees meer!

4. Levensduur van het dak

Een groen dak kan de levensduur van de waterdichte lagen van een dak aanzienlijk verlengen, soms tot wel twintig jaar. De begroeiing beschermt het dak tegen schadelijke UV-straling en andere weersinvloeden, wat resulteert in minder slijtage.

Dit bespaart op lange termijn kosten voor reparaties en vervangingen. Ook zorgt een groen dak voor minder geluid van buiten, wat fijn kan zijn in een drukke stad.
 

Subsidies

Voor het plaatsen van een waterton of een groen dak zijn vak gemeentelijke subsidies beschikbaar. Bekijk of jij er recht op hebt!

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets