Grijs eruit, groen erin. Dat is het motto van 12 staten groen tijdens de Nationale Burendag op zaterdag 23 september. Haal samen met je buren de klinkers weg en zet er planten, bomen of struiken voor terug. Ben je benieuwd hoe groen jouw straat is? Check dan de Postcodetool (zie onderaan de pagina). 

Eigen straat niet groen genoeg

Uit een groot onderzoek in opdracht van KRO-NCRV* blijkt dat de helft van de Nederlanders zijn eigen straat niet groen genoeg vindt (53%). Nederland is steeds meer ‘versteend’.

Daarom steken in het programma 12 straten groen bewoners van twaalf verschillende gemeentes in Nederland de handen uit de mouwen om hun straat met elkaar te vergroenen: van straatontwerp en tegels wippen tot aan het aanplanten, snoeien en bloeien.

*Een onderzoek uitgevoerd door bureau Direct Research in opdracht KRO-NCRV onder een representatieve groep van 1.300 Nederlanders. 

Presentatie 12 straten groen

Elke zaterdag om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1

12 straten groen

Bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland vergroenen hun straat met elkaar en leren elkaar steeds beter kennen.

Ik ben benieuwd

Concrete tips om te vergroenen

Ben je benieuwd hoe groen jouw straat is? Dat kan je direct zien door je straat in te voeren in de postcodetool. Door je postcode in te voeren, zoomt de tool in op de ingevoerde woonplaats.

De postcodetool laat op basis van verschillende gegevens zien hoe het op die plek gaat met hittestress, biodiversiteit, wateroverlast en groen in de buurt. Afhankelijk van de uitkomst worden er concrete tips gegeven om te vergroenen.

Check jouw straat

En zie hoe jouw buurt scoort op het gebied van hittestress, wateroverlast, aantal bomen en biodiversiteit.

Postcodetool 12 straten groen hittestress

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets