Dit zie je in maart bij KRO-NCRV

Het lenteseizoen is op komst. Daar horen natuurlijk nieuwe programma's bij. Wat is er deze maand allemaal te zien bij KRO-NCRV? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

De Boeddhistische Blik: Myanmar Diaries

Myanmar Diaries is opgebouwd uit korte films van tien jonge, anonieme Birmese filmmakers en burgerjournalisten die de brutaliteit van de junta en het moedige verzet vastleggen. De film laat de ontwikkeling zien vanaf de militaire staatsgreep op 1 februari 2021. Na landelijke protesten en burgerlijke ongehoorzaamheid en gewelddadige repressie waarbij duizenden vreedzame demonstranten werden opgesloten, groeide het gewapend verzet tegen de junta. Organisch beweegt de film heen en weer tussen documentaire en fictie door persoonlijke vertellingen te verweven met bloedstollende beelden in de vorm van burgerjournalistiek.

De Boeddhistische Blik: Myanmar Diaries is 2 maart om 22.30 uur te zien bij NPO 2. 

2Doc: Dying to Live

Huisarts Mirjam Willemsen ziet de dood elke dag in de ogen. Ze begeleidt terminale zieken, maar zelf is ze ook een patiënt met ongeneeslijke kanker. In de tijd die haar nog rest, doorbreekt ze met tomeloze inzet het taboe rond doodgaan. Dit, om de levenseindezorg te verbeteren. Voor haar patiënten is Mirjam het anker in de laatste levensfase. In het Limburgse Heerlen zet ze zich al 15 jaar onvermoeibaar in om haar patiënten de moed en kracht te geven om ook in hun laatste maanden en weken ten volle te leven. Ze wil hen graag een waardig en comfortabel afscheid laten nemen. Zelfs wanneer dat alleen nog maar kan met palliatieve sedatie of euthanasie.

2Doc: Dying to Live is donderdag 16 maart om 22.18 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Myanmar Diaries
2Doc: Dying to live

2Doc: Corrie

Corrie’s partner Ashley is in transitie van man naar vrouw. Corrie vraagt zich af in hoeverre ze haar partner kan volgen in de transitie. Gedwongen door de situatie gaat ze op zelfonderzoek. De crisis in Corrie’s leven biedt haar de mogelijkheid om met een schone lei te beginnen. Verborgen gebreken en sluimerende verlangens tot zelfontplooiing komen plotseling boven drijven. De transitie van Ashley brengt het stel uiteindelijk dichter bij elkaar, op een manier die vóór de verandering niet mogelijk was geweest. In 2Doc kort: Corrie onderzoekt regisseur Marieke Widlak hoe er wordt omgegaan met de grote verandering van een geslachtstransitie binnen een liefdesrelatie en brengt een ode aan de kracht van de liefde, voor de ander en voor jezelf.

2Doc: Corrie is vrijdag 17 maart om 22.20 uur te zien bij KRO-NCRV OP NPO 2. 

Arcadia

De Nederlands-Vlaamse fictieserie speelt zich af in een samenleving met burgerscores: Arcadia. Hoe hoger je score, hoe beter je leven. De serie volgt de familie Hendriks die dankzij hun hoge scores een goed en veilig leven kan leiden in Arcadia. Alles verandert als blijkt dat vader Pieter heeft gefraudeerd met de scores van hun dochters. Als straf wordt hij verbannen naar de buitenwereld, een plek waar bijna niemand het overleeft. Zijn vrouw en vier dochters blijven achter en krijgen strafpunten voor zijn fraude. Met als gevolg dat al hun privileges komen te vervallen. Hoe houdt de familie zich staande in deze nieuwe samenleving die perfect zou moeten zijn, maar vol bedrog en verraad blijkt te zitten? Kiezen ze voor elkaar? Of ieder voor zichzelf? 

Arcadia is vanaf 19 maart elke week om 20.20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3 en NPO Start. De serie is vanaf 19 maart volledig te bingen op NPO Plus. 

2Doc: Corrie
Arcadia

Flexe gasten

Flexe Gasten is terug voor een laatste seizoen waarin de drie bekende jongens Oscar, Steef & Lucas weer genoeg ongemak & komische situaties uit de pubertijd beleven. Na hun hit Familie is Steef nog steeds een baas op school.Totdat er een verrassingsoptreden is aangekondigd van een nieuw hiphoptalent, Steef het podium opklimt en uiteindelijk plaats moet maken voor gangsta rapper ‘G’. Dit terwijl de hele aula toekijkt. Oscar heeft zichzelf inmiddels benoemd tot manager van de Flexe Gasten en ziet meteen een kans: de Flexe Gasten moeten gangsta rap zoals G gaan maken!  Zullen ze hun sound terugvinden en hebben ze het lef om kwetsbaar & zichzelf te zijn? 

Flexe gasten is vanaf 24 maart te zien op het YouTube kanaal van NPO Zapp.

2Doc: Puinhoop

Twintig jaar nadat filmmaker Allard Detiger het contact met zijn moeder tot een minimum heeft beperkt, wordt hij gebeld door de politie. Zijn moeders borderline heeft geleid tot een enorme puinhoop in huis; de buren klagen en professionele hulp is noodzakelijk. Allard neemt deels de zorg voor zijn moeder op zich en raakt verstrikt in trauma’s uit zijn jeugd. De muren die Allard bewust had opgetrokken, worden steeds brozer. Een intieme documentaire over loyaliteit van kinderen ten opzichte van hun ouders en de noodzaak patronen te doorbreken om als volwassene een autonoom bestaan op te bouwen. 

2Doc: Puinhoop is maandag 27 maart te zien om 22.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Flexe gasten
2Doc: Puinhoop