Zoek je voor jouw menu nog een dessert? Peer is nu typisch zo'n winterfruit dat in een hele hoop desserts voorkomt. Bovendien is het ook lekker budgetproof! Benieuwd hoe je er het lekkerst mee kookt? Onze BinnensteBuiten-chefs geven inspiratie.

Aziatische peren

Op zoek naar een recept dat iedereen kan maken? Chef-kok Ramon Brugman bakt simpele én heerlijke taartjes met frangipane, een zoet amandelbeslag. Hij topt het af met Aziatische nashiperen die zorgen voor een lekker bite. 

peer dessert recepten peer dessert recepten binnenstebuiten frangipane

Perencrumble met kardemomroom

Fan van de combinatie van peer met verwarmende kruiden? Maak dan deze heerlijke perencrumble met kardemomroom. Een waar genot voor het oog en je smaakpapillen.

Voor 8 personen 

Bereidingstijd: 15 minuten + 25 minuten oventijd 
Moeilijkheidsgraad: makkelijk 
Benodigdheden: ovenschaal, kwast, handmixer + vijzel 

Ingrediënten 

- 800 gr peren (geschild) 

- 2 tl kaneel 

- 5 el suiker 

- 2 el maïzena 

- 250 ml slagroom (of plantaardige room) 

- 3 kardemompeulen of 0,5 tl gemalen kardemom 

Voor de crumble: 

- 150 gr suiker 

- 300 gr bloem 

- 180 gr (plantaardige) boter op kamertemperatuur en in blokjes 

- Snuf zout 

- Optioneel: wat takjes munt 

Het hele jaar verkrijgbaar

Wist je dat Europese peren het hele jaar door te verkrijgen zijn? Bovendien hebben ze een lage klimaatbelasting. Verantwoord en hartstikke lekker.

perencrumble kardamomroom kerstmenu dessert

Aan de slag! 

1. Verwarm de oven voor op 200° graden. 

2. Snijd de peer in plakken of blokjes en voeg de maïzena, kaneel en 4 el suiker toe. Meng dit vervolgens goed.  

3. Doe voor de crumble de bloem, de snuf zout en 150 g suiker in een kom. Doe de boter erbij en meng dit met je handen tot een kruimelig deeg.  

4. Vet de ovenschaal met een kwast en wat extra boter in. 

5. Verspreid het perenmengsel over de ovenschaal en top het af met de crumble. 

6. Bak de perencrumble ca. 25 min in de oven, totdat de crumble goudbruin is. 

7. Haal ondertussen de kardemom uit de peulen en vijzel deze totdat je een fijne poeder hebt of gebruik gemalen kardemom. Klop de slagroom met 1 el suiker stijf en roer hier dan voorzichtig de kardemom doorheen. 

8. Serveer de perencrumble warm met een lepel kardemomroom en eventueel een paar blaadjes munt. 

Meer fan van stoofperen?

Kok Jetske van den Elsen maakt een lekker toetje van stoofperen in vlierbloesemsiroop op een bodem van crumble en hangop. 

peer dessert recepten binnenstebuiten

Karamel en peer: een gouden combinatie

Chef-kok Rosah van Schendelen maakt verrukkelijke crêpes met een saus van bierkaramel, warme gebakken peer en een flinke toef slagroom. Een ultiem dessert om van te smullen!

peer dessert recepten binnenstebuiten

Meer kerstrecepten

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta