Chef-kok Sharon de Miranda maakt verse gerechten uit alle windstreken. Met verschillende koksopleidingen in haar broekzak deelt ze de meest uiteenlopende voedzame recepten bij BinnensteBuiten én schrijft ze af en toe een column voor ons. Lees, kook en geniet van haar verhaal over de gezonde groente sopropo. En het wordt nog beter: ze deelt haar recept voor sopropo sap met suikermeloen en appels met jou! 

Afgelopen april is de Floriade begonnen. De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die sinds 1960 één keer per tien jaar in een Nederlandse plaats wordt gehouden. Dit is de zevende Floriade in Nederland en deze keer vond het plaats in mijn home town Almere! Op de Expo kun je landenpaviljoens bezoeken. Hier laten verschillende landen hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties laten zien voor groene steden. Veel van deze landen laten ook hun eten proeven! Dit is voor mij een groot feest en ontzettend inspirerend. Ik kijk, proef, ruik en probeer het na te maken. Ik blijf het bijzonder vinden hoe alle landen hun eigen traditionele producten en gerechten hebben. 

Sopropo in Bleiswijk

Chef-kok Sharon de Miranda is vandaag op pad en proeft een vrucht uit haar jeugd: sopropo.

Sharon in een kas

Ik werk in het Food Forum op het Floriade terrein. Food Forum is het innovatiepaviljoen van de Provincie Flevoland. Het gebouw weerspiegelt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland. Het laat voelen hoe we in Flevoland leven: ruim vier meter onder zeeniveau. De begane grond is licht en transparant als water. De ruimte bestaat voornamelijk uit hergebruikte materialen en de eerste etage bestaat juist grotendeels uit natuurlijk materiaal. Deze verdieping toont de vruchtbare Flevolandse bodem, maar dan op zeeniveau.  

Bij zo’n mooi gebouw hoort natuurlijk een bijpassende menukaart! Deze taak was aan mij. De vraag was om met zoveel mogelijk lokale producten te werken. Daar ging ik dan: in mijn auto door de provincie. Ik reed van de ene naar de andere boer. Af en toe wist ik niet hoe gauw ik terug naar mijn auto moest rennen omdat er een grote hond aangerend kwam, maar al snel viel mijn mond open en werd ik razend enthousiast. Wat hebben wij toch veel mooie en lekkere producten in de provincie Flevoland. Kun je nagaan hoeveel lekkers wij in heel Nederland hebben. 

Normaal gesproken als ik een menukaart maakte, bedacht ik eerst de gerechten en zocht ik daarna de geschikte leveranciers erbij. Deze keer had ik het omgedraaid: eerst zocht ik de producten en daarna ben ik gaan bedenken wat voor lekkers ik ermee kon maken. Inmiddels ben ik drie menukaarten verder en is dit voor mij de nieuwe manier voor het samenstellen van recepten. Van een paar lokale producten viel mijn mond echt open. Denk bijvoorbeeld aan quinoa, saffraan, gember, verschillende vissoorten, zoete aardappel, meloenen, paksoi, kousenband en sopropo!  

De sopropo. Ik weet nog dat mijn moeder deze vrucht in een toko in Amsterdam kocht. Dat deze nu in Nederland wordt geteeld vind ik fantastisch. Sopropo is een hele gezonde groente vol met vitamine C.  Vroeger werd ik niet vrolijk van deze groente, de smaak is namelijk super bitter! Door de vrucht een aantal uur in zout water te laten weken gaat de bitterheid een beetje weg. Meestal wordt de sopropo gestoofd met zoutvlees en ananas, maar ik vind de sopropo het lekkerst in een smoothie. Aangezien de vrucht zo gezond is kun je hem het best rauw verwerken zodat de voedingswaarde erin blijven zitten. Bij deze mijn smoothierecept zodat jij ook kunt genieten van de gezonde sopropo!

Sopropo sap met suikermeloen en appels 

Ingrediënten 4 personen 

  • 1 sopropo 
  • 1 suikermeloen 
  • 2 cm gember 
  • 4 appels 

Extra benodigdheden: sapcentrifuge 

Bereidingswijze: 

Snij de sopropo in de lengte doormidden en haal met een lepel het witte, zachte deel eruit. Schil de meloen en verwijder de pitten. De appels en gember hoeven niet geschild te worden. Snij alle ingrediënten in gelijke stukken en stop alles in de sapcentrifuge. Vervolgens goed schudden en proost!  

 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief!

Kookwedstrijd tussen experts op het BinnensteBuiten Festival