De naaktslak is hartstikke belangrijk voor flora en fauna, maar hoe zorg je ervoor dat die niet jouw plantjes of moestuin leegeet? Met deze tips houd je de naaktslak op een humane manier uit je tuin.

Het belang van de naaktslak

De naaktslak ruimt met liefde je tuin op: hij is dol op dode bladeren en dode diertjes zoals regenwormen of andere slakken. Daarnaast woelt de naaktslak je grond om. Het kleine diertje verzet dus flinke bergen in je tuin. 

 

Waarom zijn er soms zoveel naaktslakken?

Meestal blijft de naaktslak onder de grond, omdat-ie door teveel zonlicht uit kan drogen. Maar als het een tijdlang warm en vochtig is, neemt deze slakkensoort graag een kijkje boven de grond. 

Regent het dus vaak tijdens redelijk hoge temperaturen? Dan kan je tuin al gauw te maken hebben met een naaktslakkenplaag. En deze slak houdt ook heel erg van jonge plantjes en bladeren. Hij kan zelfs de helft van zijn lichaamsgewicht in één dag eten! Om te voorkomen dat je tuin kaalgevreten wordt door naaktslakken, hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Heb jij veel naaktslakken gezien in je tuin?
Choices

Tip 1: zorg voor natuurlijke vijanden van de naaktslak

Als je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor de natuurlijke vijanden van de naaktslak, heb je gauw genoeg geen last meer van het slijmerige diertje. De volgende dieren zijn dol op naaktslakken: 

  • Egels. Door in je tuin een doorgang te maken waar een egel doorheen kan, heeft de egel vrij spel in je tuin. Zorg er dus voor dat je tuin niet is afgesloten door schuttingen; daar kan de egel niet doorheen. Verder is het belangrijk dat de egel zich kan verstoppen in struiken.
  • Padden. Door een vijver in je tuin aan te leggen met veel schaduw, komen padden er graag. 
  • Kippen. Door kippen in je tuin te houden, heb je naast een natuurlijke vijand van de naaktslak ook nog eens verse eieren.
  • Vogels. Plaats bomen en struiken in je tuin, zodat de vogel er graag komt.

Tip 2: plant jonge plantjes niet naast vochtige plekken

Heb je een composthoop of een berg bladeren, zet hier dan geen jonge plantjes dichtbij. Naaktslakken zijn dol op vochtige plekken, dus met jonge plantjes dichtbij scoren ze makkelijk een homerun.

 

Tip 3: zorg voor omheiningen

Naaktslakken zijn geen goede klimmers. Zorg dus voor omheiningen om je plantjes met bijvoorbeeld kippengaas of net. Ook kun je ervoor zorgen dat de omheiningen naar buiten hellen; dan hebben de slakken geen houvast om te klimmen. Een andere handigheid is om scherpe randjes om je omheining heen te creëren. Daar kunnen naaktslakken ook niet overheen.

Tip 4: zorg voor barrières

Wil je geen omheining maken, omdat je dat misschien niet mooi vindt? Denk dan aan een barrière van eierschalen of schelpen. Hier gaan naaktslakken niet overheen, omdat het scherp is. Bovendien houden ze niet van koffiedik en knoflook, dus een laag hiervan rondom je plantjes zal de slakken op afstand houden.

 

Tip 5: groei planten waar slakken geen fan van zijn

Naaktslakken komen alleen maar af op planten die ze lekker vinden. Sta hier bij stil als je nieuwe plantjes koopt. Voor een hele lijst aan plantjes die slakken niet bekoren, helpt Milieu Centraal je verder.

Meer tips over het groen om je heen?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

onze boerderij in europa moestuin yvon jaspers