Een tuin vol bloemen en planten en waar vogels, egels en vlinders graag op bezoek komen. Met deze tips kun jij ook duurzaam tuinieren!

Tuinontwerpster en groenauteur Anne Wieggers: "Zorg voor drinken, schuilplaatsen en bloeiende planten en ga op safari in je eigen achtertuin." Als je begint is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alles wat je wil bloeien en groeien in gezonde aarde staat. Modder, schimmels, bacteriën en wormen hebben hier veel invloed op. 

Anne Wieggers met plantenpot
Gezonde aarde met wormen

Een gezonde bodem

In een paar stappen zorg je ervoor dat je bodem in goede staat is. Je kunt dit namelijk stimuleren. "Wat je niet moet doen is kunstmest of alleen tuinaarde gebruiken. Gekochte tuinaarde is prima om je borders of je tuin mee op te hogen, maar het is niet luchtig genoeg waardoor de wortels van de planten er niet goed in groeien."

In plaats daarvan bedek je de bodem met gevallen bladeren, compost, cacaodoppen, stro of gras. Dit beschermt de bodem tegen warmte en kou en voorkomt uitdroging.

Zorg je voor een goede mix, dan bloeit er het hele jaar iets in je tuin

Tuinontwerpster en groenauteur Anne Wieggers

Kies nauwkeurig

Je bodem is op orde, maar hoe nu verder? Er zijn veel planten en bomen, maar welke passen er het beste in je tuin? Volgens Anne moet je rekening houden met drie dingen:

  • Denk na over een mix van inheemse, eenjarige en vaste tuinplanten
  • Weet wanneer ze bloeien
  • Op welke plek staan ze het beste?
Kikker in de tuin
Lieveheersbeestje op bloem

"De meeste planten bloeien tussen april en oktober, maar er zijn ook een paar planten die juist bloeien wanneer voedsel voor bestuivers schaars is, zoals de Dahlia, Aster, Salvia en Muurfijnstraal. Nu onze winters steeds vaker zo warm zijn dat de natuur (te) vroeg ontwaakt is het extra belangrijk ook dan iets aan te bieden in jouw tuin. Zorg je voor een goede mix, dan bloeit er het hele jaar iets in je tuin", vertelt Anne. 

Benieuwd waar je géén last meer van hebt als je zo tuiniert?

Klik hier!

Meer lezen over dit onderwerp?

Wij bundelen voor jou de mooiste groene verhalen.