KRO-NCRV maakt samen met de regionale omroepen L1 en Omroep Brabant de bijzondere 5-delige serie Carnavalshart. De serie, met als motto: wat kan er wél, wordt vanaf maandag 8 t/m vrijdag 12 februari uitgezonden in het nieuwe regioblok om 18.20 uur op NPO 2.

Carnaval: het feest van zotten en dwazen, van hossen en zingen tot je schor bent. Volksfeest waar rangen en standen wegvallen en iedereen verbroedert. Deze winter is alles anders dan anders. Geen polonaise, geen blaaskapel, geen optocht. Maar het carnavalshart blijft kloppen. Van Roermond tot Roosendaal, van Maastricht tot Breda, van Tegelen tot Schijndel, de serie Carnavalshart reist kriskras door de zuidelijke provincies om de ziel van carnaval te belichten. Carnavalshart gaat over saamhorigheid, carnavalsliefdes en schouders eronder, juist in deze moeilijke tijden.

De praalwagens van Tegelen blijven dit jaar binnen, maar de wagenbouwers bedachten een coronaproof alternatief. Ze sleutelen nu aan miniatuurwagens. Cor Jansen voorzitter van de plaatselijke carnavalsvereniging verwoordt het gevoel treffend: 

Carnaval, of Vastelaovond zoals wij dat noemen, streep je niet van de kalender. Net zoals je Pasen en Kerst niet van de kalender streept.

Lisette Loeffen
Cor Jansen

De familie Loeffen uit Schaijk heeft een groot carnavalshart. De 5 gezinsleden spelen allemaal in fanfare en dweilorkest. Vanaf de elfde van elfde begint de adrenaline te stromen en staat het leven in teken van carnaval. “Het is het verbroederingsfeest. We maken het met zijn allen, we vieren met zijn allen. We leven er erg naar toe en gaan het dit jaar erg missen. Carnaval hoort bij het leven”, zegt vader Peter Loeffen en lid van de grote Hofkapel.”

Directeur KRO-NCRV Peter Kuipers: “Wij werken graag samen met de regionale collega’s om de vele leden die wij in het zuiden hebben een heel klein beetje carnaval te laten beleven.”

Hoofdredacteur Renzo Veenstra van Omroep Brabant: “Het feest van de verbinding gaat niet door. Maar als regionale omroepen zoeken we de verbinding wel. Des te mooier dat we nu samen met KRO-NCRV en onze Limburgse collega’s er toch kunnen zijn.”

Hoofdredacteur Leo Hauben L1: “In coronatijd proberen wij juist te laten zien wat wel nog kan. In deze serie komen mooie voorbeelden aan bod. Carnaval zit in hart en hoofd van de mensen en dat krijg je er zelfs met corona niet uit.”   

Staat het al in uw agenda?

Carnavalshart, van maandag 8 t/m vrijdag 12 februari om 18.20 uur op NPO 2.