Het is het feest van de zotheid, van hossen en zingen tot je schor bent. Carnaval, het volksfeest waar rangen en standen wegvallen en iedereen verbroedert. Ook deze winter zal het anders zijn, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het gevoel van carnaval blijft. In vier afleveringen worden ontroerende, hartverwarmende, vrolijke en muzikale verhalen verteld uit het zuidelijke hart van carnavalsland. 

Priester én prins

De prins carnaval van Landgraaf is wel een hele bijzondere. Danny Horsch werd vorig jaar tot priester gewijd. Nog niet zolang geleden had hij een motor, een ICT-baan en een vriendin, maar hij zette dat allemaal aan de kant voor God. Maar van het Carnaval nam hij geen afscheid, het zit in zijn bloed.
 

Stralend

Ad van Dalen (89) uit Den Bosch was terminaal en wou nog één keer Carnaval vieren. Stralend lag Ad midden in de muziektent bij de Sint Jan, op zijn brancard in een tent vol carnavalsmuzikanten. Iedereen kwam langs om afscheid te nemen. Er is veel gehuild, maar vooral ook gelachen. Zoon Ad van Dalen jr. koestert de herinnering aan die laatste carnaval van zijn vader. 

Geen Carnaval zonder muziek. Zo wordt Rowwen Hèze onder de loep genomen, de Limburgse band dankt zijn landelijke doorbraak aan het zuidelijke volksfeest. Huub Stapel laat zijn licht schijnen over de liefde in carnavalsliedjes. 

KRO-NCRV Carnavalshart, dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 februari om 18.30 uur op NPO 2. En bij Omroep Brabant en L1.