De nieuwe serie De droom van de Jeugd onthult de complexe familieverhoudingen van de katholieke familie Wander over een tijdsbestek van 40 jaar. Elke generatie strijdt voor hun vrijheid en identiteit.

De droom van de jeugd is wekelijks te zien bij KRO-NCRV op NPO 1 en NPO Start. De volledige serie staat vanaf 7 juni ook op NPO Plus.  

Het geheim

De droom van de jeugd introduceert een katholieke familie uit 1968. De familiecultuur kenmerkt zich door een terughoudendheid in het bespreken van emoties en geheimen. ‘Iedereen heeft zijn eigen geheimen, net zoals we allemaal als mensen met onze eigen problemen rondlopen,’ zegt Hanna van Vliet. ‘Deze geheimen en de worstelingen die ze veroorzaken zijn constant aanwezig, zelfs als ze niet worden uitgesproken.’

De serie gaat volgens Hanna vooral over zelfcompassie. Ze legt uit: ‘Het gaat over het kunnen vergeven van jezelf voor dingen die je niet goed hebt gedaan. Het gaat over het kunnen vergeven of begrijpen van je ouders, gezien de tijd waarin ze leefden.’ De serie belicht volgens haar ook de dynamiek tussen generaties en het doorgeven van bepaalde aspecten van opvoeding.

de droom van de jeugd annet malherbe en hanna van vliet in bad

Het overdragen van een personage

De dynamiek tussen generaties komt tot uiting in het bijzondere verhaal van oudste dochter Carla. Ze ondergaat in het verhaal een abortus, wat leidt tot een breuk met haar moeder. 'Je zou denken dat Carla als moeder niet hetzelfde zou willen doen. Maar als ze ouder wordt, gebeurt het toch,’ zegt Hanna van Vliet. 'Als Carla zelf een dochter heeft, loopt ze tegen haar eigen starheid aan - iets wat ze haar moeder altijd heeft verweten.'

Hanna vond het interessant om haar personage Carla over te dragen aan actrice Tamar van den Dop. De wisseling vond plaats om het personage beter te vertolken door de jaren heen. ‘We hebben veel gesproken en gerepeteerd om de overgang zo soepel mogelijk te maken,’ vertelt ze. Ze vond het bijzonder om te zien hoe Tamar van den Dop haar personage vertolkte en hoe ze zichzelf in haar herkende. ‘Toen ik de latere aflevering zag met Carla gespeeld door Tamara, vond ik dat superontroerend.’

De paarse overall van haar moeder

Hanna maakte de personage Carla eigen door een persoonlijk element toe te voegen: de paarse overall van haar moeder. Zij droeg deze tijdens de Baas in eigen buik protesten. En Hanna droeg precies die overall tijdens dezelfde protesten in de serie. Haar moeder kwam zelfs figureren tijdens de protesten. ‘Het was een bijzonder moment om deze scène te filmen met mijn moeder als figurant. Het voelde als een full circle moment,’ sluit Hanna af.

Spraakmakers met actrice Hanna van Vliet

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.