Even geen vluchteling zijn: asielzoekers en statushouders maken samen muziek

Even de dagelijkse realiteit vergeten en zonder zorgen muziek maken. In de gymzaal in Heerhugowaard wordt er wekelijks de sterren van hemel gespeeld door asielzoekers en statushouders. ‘Er doen mensen mee die in hun thuisland al 13 cd’s hebben uitgebracht', vertelt muzikaal leider Ted van Leeuwen. 

‘Je kunt nog zo’n taalbarrière hebben, maar bij muziek houdt dat onmiddellijk op. Je ben gewoon met elkaar muziek aan het maken en iedereen snapt wat je aan het doen bent. Muziek is muziek en als het swingt, dan swingt het’, aldus Ted van Leeuwen.

'Als het swingt dan swingt het'

Muziekleider Ted van Leeuwen

Eigen bubbel

‘Iedereen leeft zo in zijn eigen bubbel en het is heel makkelijk om elkaar nooit tegen te komen’, legt Ted van Leeuwen uit. ‘Er zitten mensen in dit initiatief die in hun thuisland al 13 cd’s hebben uitgebracht en er zijn mensen die nu pas ontdekken dat ze muzikaal zijn.’  

De leden van het orkest krijgen muziekles en workshops en spelen en zingen elkaars muziek waardoor er meer onderling begrip ontstaat. De muziekmiddagen zijn lichtpuntjes in de levens van de asielzoekers, die vaak jaren wachten op een verblijfsvergunning en niet mogen werken. Regelmatig spelen de musici ook samen met lokale autochtone muziekverengingen.

‘Onderling ontstaat meer begrip’

Ted van Leeuwen

Bij een repetitie komen verschillende nationaliteiten bij elkaar. ‘Ik maakte contact met iemand die Arabisch spreekt. Ik spreek Farsi en Nederlands en versta amper Arabisch. We begrijpen elkaar niet, maar toch maken we al twee jaar samen muziek’, vertelt Asghar die de percussie speelt.

Even geen vluchteling zijn

Iedereen geniet zichtbaar. ‘Dit moment in de week betekent veel voor deze mensen. Het betekent twee uurtjes niet in Nederland zijn. Het betekent je eventjes niet te hoeven aanpassen en even thuiskomen in je eigen cultuur. Het betekent even twee uurtjes geen vluchteling zijn, je bent muzikant’, vertelt Ted van Leeuwen.

Inmiddels heeft de muziekgroep zo’n 300 nummers paraat staan die ze zo kunnen spelen. Wat krijg je als je asielzoekers en statushouders samen muziek laat maken?

Luister en bekijk de video hieronder.

Lees ook

Toonzetters 

Tien weken lang besteedt De ochtend aandacht aan muzikanten die hun talenten inzetten voor een groter maatschappelijk doel in de rubriek Toonzetters. Deze keer is dat Orchestre Partout, een initiatief waarbij asielzoekers en statushouders wekelijks samen muziek maken.