In de aflevering van De prijsknaller zagen we dat steeds meer koptelefoontjes worden geproduceerd als wegwerpproduct. Dat zorgt voor een enorme hoeveelheid afval. Wie had gedacht dat muziek luisteren via dit soort koptelefoontjes zo slecht voor het milieu is? Met deze drie stappen zorg jij dat muziek luisteren minder vervuilend is voor het milieu. 

1. Koop geen wegwerp oordopjes meer

Je vertrekt van huis en komt er onderweg achter dat je je oordopjes bent vergeten. Dan maar even een winkel in, waar je voor een klein prijsje een nieuw paar koopt. Na twee dagen vind je ze terug in je tas. Kapot. Ach, ze waren toch goedkoop. Veel goedkope koptelefoontjes worden geproduceerd om maar een paar keer te gebruiken. Dit heeft enorme gevolgen voor het milieu. Probeer een dagje zonder oordopjes toch te overleven of ga voor een soort dat langer meegaat. Meestal zijn deze iets duurder, maar ze gaan wel langer mee en zijn dus milieuvriendelijker. Koop in ieder geval geen wegwerp oordopjes meer. 

Wist je dat...

...de verpakking van goedkope oordopjes meestal nog duurder is dan de oordopjes zelf? 

Oordopjes

2. Gooi je kapotte koptelefoontjes op de juiste manier weg

Dat ‘koptelefoontje to go’ van net? Die gooi je waarschijnlijk gewoon weg in de vuilnisbak. In Nederland worden ze vervolgens verbrand, in andere landen komen ze ook nog weleens op de stort terecht. En dat terwijl er hele waardevolle materialen in zitten, zoals koper, staal en meerdere kunststoffen. Die materialen zijn dan weg. Net als alle energie die er is verbruikt bij het produceren en vervoeren van de oordopjes. Werken die van jou niet meer? Ga dan eerst terug naar de winkel. Wie weet kunnen ze nog gerepareerd worden. Zijn ze écht kapot? Gooi ze dan op de juiste manier weg, zodat ze gerecycled kunnen worden. Je kunt ze inleveren in een speciale bak bij diverse winkels, bijvoorbeeld een elektronicawinkel, een bouwmarkt of soms zelfs een supermarkt. Je kunt ze ook inleveren in de milieustraat.  

3. Investeer in een koptelefoon van goede kwaliteit

Bij vrijwel elke prijsknaller geldt: ga liever voor een product van een goede kwaliteit. Een koptelefoon die lang meegaat dus. Het liefst een met vervangbare of te repareren onderdelen. Of een koptelefoon die zelfs in z’n geheel hergebruikt kan worden. Google op ‘modulaire koptelefoon’ en je ziet het aanbod. Sommige worden zelfs verkocht met een levenslange garantie. Dat klinkt ons dan weer als muziek in de oren. 

Wist je dat...

...oordopjes van onder de €1 soms voor slechts €0,28 per stuk geproduceerd worden?

De prijsknaller - koptelefoontjes

Luistertip!

Met die goede koptelefoon kun je nog meer genieten van leuke muziek. Ook de geluidskwaliteit gaat er immers flink op vooruit. Kom in de sfeer voor het weekend met deze vrijmibo Spotifylijst van Ruud de Wild!

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg