Verhuizen is sowieso al een hels karwei, en om dan ook nog je nieuwe buren op je nek te hebben is precies niet wat je wilt.
Met deze tips, verzameld uit een aantal wijze Rijdende Rechter-jaren, behoud je de lieve vrede. Kun je zonder angst voor ruzie nog eens een ei lenen van je buren.
Tip 1 Een goed begin is het halve werk
Bij de eerste ontmoeting kan het al misgaan. De nieuwe buren groeten niet netjes, stellen zich niet voor of veroorzaken meteen al overlast met de verhuizing en verbouwing. Je wilt als buren niet direct als zeurkous overkomen en houdt je mond. Pas op dat de irritaties zich niet gaan opstapelen. Een rustig voorstelmoment kan veel latere spanning voorkomen. En bedenk: zij hebben ook nog stress vanwege een verhuizing.
Tip 2 Een goede buur is beter dan een verre vriend
Spreek zaken uit met elkaar, wacht daar niet te lang mee. In de praktijk blijkt dat na het bekoelen van de vriendschap het lastig is om verder naast elkaar te leven.
Tip 3 Nieuwe bezems vegen schoon
Nieuwe buren willen nogal eens een situatie - die al ver voor komst is ontstaan – aanpassen. Bijvoorbeeld in het geval van erfdienstbaarheid (het recht om gebruik te maken van een stuk grond, ook al ben je niet de eigenaar, red). Als jullie erf daarmee belast is en de buren lopen door jullie tuin, dan kan dat hinderlijk zijn, maar de buren hebben wel het recht om daar te lopen. Het opheffen van erfdienstbaarheid gaat niet zomaar. Dat heeft veel juridische voeten in aarde. Voor de buren die gebruik maken van dit recht: maak over het gebruik van tuin en erf goede afspraken met elkaar.
Tip 4 Het gras is altijd groener bij de buren
In de uitzendingen zien we vaak ruzie over overhangende takken van de bomen van de buren, waardoor de ene buur last heeft van bijvoorbeeld mosvorming door de schaduw. Gewoon maar die takken afknippen, mag dus niet. Maar tegelijkertijd heeft de eigenaar van de boom ook snoeiplicht, ook als de boom er al langer dan 20 jaar staat. Advies: spreek je buren erop aan dat de takken van hun bomen overhangen en geef ze een redelijke termijn om ze te verwijderen. Als ze het dan nog nalaten, mag je de takken zelf verwijderen (artikel 5:44 Burgerlijk Wetboek). En ook niet onbelangrijk: De vordering tot snoei van overhang verjaart niet.
Tip 5 Geen muur van onbegrip
Het plaatsen van een schutting tussen twee tuinen wil ook nog weleens tot onenigheid leiden. Raadpleeg daarom eerst het kadaster en je weet precies waar de scheidingslijn tussen de percelen ligt. Vervolgens kun je daar samen met de buren een schutting op plaatsen. Jullie hebben dan een gemeenschappelijke schutting. Soms is weten waar de kadastrale grens loopt niet genoeg, bijvoorbeeld als er beroep gedaan wordt op verjaring (meer dan 20 jaar). Een rechter dient dan uitspraak te doen of er sprake is van verjaring of niet. Bij De Rijdende Rechter is zo’n uitspraak gratis!