Voor sommigen betekent de zonsondergang een vooruitzicht naar eindeloos wakker liggen in het donker. Toch zijn er slapelozen die ontzettend veel kracht putten uit de nacht: ze vinden een eigen weg in het weinig slapen.

Rust

Een van deze slapeloze maar veerkrachtige mensen is cabaretier en stand-upcomedian Rayen Panday (37 jaar). In 2020 ging zijn vijfde theaterprogramma Trigger in première. In het radioprogramma ‘De slapelozen’ vertelt hij aan Frits en de luisteraars dat hij na zijn avondshows altijd nog barst van de energie. Hierdoor slaapt hij pas rond een uur of vijf ’s nachts.

Wakker zijn in het donker is heerlijk!

stand-upcomedian Rayen Panday

Hij brengt zijn nachtelijke uurtjes het liefst door in de sportschool. Daarna ordent hij zijn gedachten of slentert hij in het schemerlicht door de straten van zijn stad Amsterdam. Wakker zijn in het donker vindt hij heerlijk. Er komt een soort rust over hem heen die overdag nergens te vinden is (beluister fragment vanaf 18:41).

Ontspanning

Maar wat als je deze ongewilde slapeloosheid liever wil vermijden? Merijn van de Laar, psycholoog en gedragstherapeut op slaapgebied, geeft wat tips voor de onrustige slaper. Zo is het belangrijk om overdag op een andere manier naar je leven te kijken. Zorg voor meer ontspanning en vraag niet te veel van jezelf (beluister fragment vanaf 11:53). Panday realiseert zich dat het belangrijk is om te omarmen dat je wakker ligt. Piekeren werkt namelijk juist in je nadeel (beluister fragment vanaf 1:34:17)

De slapelozen, vanaf maandag 9 augustus om 02.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1, en vanaf maandag 29 november om 22.30 uur op NPO 2

Uitzending gemist?

Geen oog dicht doen was nog nooit eerder zo aangenaam! De eerste uitzending van De slapelozen gaat over kracht halen uit de nacht.