Op oudere leeftijd je levenspartner verliezen, het is levenskunst voor gevorderden. Hoe doen anderen dit? Annemiek Schrijver onderzoekt het in een serie van De verwondering podcast. Beluister hier de eerste aflevering.
Wie ben ik nog? Wat kan ik nog? Wat wil ik nog? Deze drie levensvragen kwamen naar de voorgrond nadat Ella, collega én vriendin van Annemiek, haar partner Dennis verloor na een huwelijk van vijftig jaar. Op oudere leeftijd je levenspartner verliezen is levenskunst voor gevorderden. Hoe doen anderen dit, vraagt Ella zich af. Waaruit put je nu moed, perspectief en troost?
Om daar achter te komen reizen Annemiek en Ella in De verwondering podcast heel Nederland door om in gesprek te gaan met mensen die er na een levenslang huwelijk ineens alleen voor staan omdat hun partner is overleden. Zo hopen ze antwoord te krijgen op de levensvragen van Ella én erachter te komen hoe rauwe rouw kan veranderen in weemoed.
Beluister hier de eerste aflevering:
Verbijsterend veerkrachtig
'Als ik iets heb geleerd van al die interviews die ik heb afgenomen, is het wel dat de mens verbijsterend veerkrachtig is', legt Annemiek uit. 'Het is ongelooflijk wat de mens allemaal op z'n bord krijgt en hoe hij bereid is dat ook weer leeg te eten. En één van de merkwaardigste uitdagingen is toch wel alleen achter blijven na een levenslang huwelijk wanneer je partner sterft.'
Daarom onderzoekt ze in De verwondering podcast alles wat er komt kijken bij het verliezen van je levenspartner. Waaruit put je moed, perspectief en troost? Wat blijft er van je over als je zo lang vergroeit bent geweest met een ander? Kortom: Vallen en weer opkrabbelen, hoe doe je dat?