In een bijzondere, interactieve TikTok liveshow gaat presentator Stijn van Vliet in gesprek over mentale gezondheid. Dit keer spreekt hij met Gyliano Willems (25), die te maken heeft met een sociale angststoornis. ‘Het heeft invloed op hoe je je gedraagt.’ 

Sociale hiërarchie

Tijdens een kleisessie legt Gyliano aan Stijn uit hoe zijn sociale angststoornis begon. Gyliano: ‘Op de middelbare school maakte ik kennis met de sociale hiërarchie. Iedereen had een andere hobby bijvoorbeeld.’

Bewust of onbewust vergeleek Gyliano zich met andere mensen. Hij vertelt: ‘Meestal was ik me bewust van het verschil tussen mij en anderen en daar kreeg ik last van. Ik deed bijvoorbeeld iets niet, omdat ik bang was wat men ervan vond. Zo durfde ik bijvoorbeeld niet publiekelijk te spreken.’ 

Voldoe ik aan de norm? 

Gyliano maakte zich ook zorgen of hij aan de norm voldeed. ‘Ik wilde heel graag normaal zijn, en zijn zoals iemand hoort te zijn. Bij mij uitte zich dat in verlegen zijn. En dat was lastig, want ik wilde graag leren presenteren en op het podium staan als acteur.’ 

Naast zijn moeder is Gyliano’s dramadocent op de middelbare school een grote steun voor hem. Tijdens dramalessen wordt Gyliano uitgedaagd om zijn stem goed te gebruiken en zichzelf te laten zien. 

'Ik wilde heel graag normaal zijn, en zijn zoals iemand hoort te zijn'

Gyliano Willems

Tips tegen sociale angststoornis 

Gyliano's dramadocent geeft een waardevolle tip om met sociale angst om te gaan. Hij leert Gyliano om de zelfverzekerdheid van degene die Gyliano op het podium speelt in zijn eigen leven te gebruiken. 

Dit heeft Gyliano geholpen om zekerder te zijn. Inmiddels is hij journalist, theaterschrijver en ambassadeur bij MIND Us (een organisatie die zich richt op aandacht voor mentale problemen bij jongeren, red.). Tegenwoordig maakt hij zich niet meer zo druk over hoe hij overkomt op de ander.

Benieuwd naar Gyliano’s hele verhaal? (Het gesprek met Gyliano Willems begint op de 39e minuut.) 

 

Bekijk de video

Druk! TikTok livestream 2
1 hr 4 min 59 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Wat is een sociale angststoornis?

Bij een sociale angststoornis maak je je zorgen over sociale interactie: bijvoorbeeld hoe je op anderen overkomt. Je bent bijvoorbeeld bang dat je iets stoms zegt. Bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek. 

Je weet wel dat je angst overdreven is. Toch blijf je bang. En blijf je enge situaties ontwijken. Daar wordt je angst minder van. Maar daardoor leer je niet op een gezonde manier met je angst om te gaan.

Bron: Thuisarts 

Dossier Druk!

Dit artikel is onderdeel van Druk! De mentale gezondheid van tieners en jongvolwassenen in ons land verslechtert. Daarom volgt én onderzoekt KRO-NCRV in het dossier Druk! hoe we samen de mentale last voor deze honderdduizenden jonge Nederlanders kunnen verlichten. We bieden hoop, maar kijken niet weg waar het fout gaat. 

Drie personen voor een groene tegelmuur