'Als je als meisje met een visuele beperking geboren wordt in Turkije dan sta je in het gezin met 4-0 achter', zegt Ayşegül Karaca, theatermaakster, actrice en zangeres. Ayşegül heeft nystagmus; aangeboren wiebelogen en ziet daardoor slechts 20%. 

Leven alsof er niets aan de hand is

Ayşegül is een prachtige, opgewekte vrouw die alles uit het leven haalt wat erin zit, ondanks haar visuele beperking. Ze werd geboren met een oogafwijking, en wist niet beter dat iedereen zag wat zij zag. Ze volgde regulier onderwijs, net als haar broers en zussen. Toen Ayşegül ontdekte dat anderen meer zagen dan zij, probeerde ze haar beperking verborgen te houden. Dat ging decennia goed, maar de ontkenning maakt haar leven erg ingewikkeld. Vanzelfsprekende dingen vergden van haar veel inzet en concentratie. Als zij uitging met vrienden was ze vooral bezig om nergens tegenaan te lopen of overheen te struikelen. Door haar beperking voelde zij zich vaak eenzaam.

Leren om blind te zijn

Ayşegül is 30 jaar geworden en realiseert zich dat zij niet meer kan doen alsof er niets aan de hand is. Ze heeft last van hoofdpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens en wil weten of het leven dat ze leidt eigenlijk niet te veel is voor mensen met een aangeboren beperking. Gesteund door haar familie schrijft ze zich in bij een zorginstelling voor mensen met een visuele beperking. Het is het begin van een emotioneel en ingrijpend therapeutisch proces, waarin ze moet leren om blind te zijn, iets dat ze haar leven lang heeft ontkend. Zien we haar straks met een blindengeleidehond of een stok lopen?

2Doc: Dit is hoe ik het zie wordt op 6 september om 20.30 uur uitgezonden door KRO-NCRV op NPO2.