Op haar moeders begrafenis hoort filmmaker Marieke van der Winden van een oom dat haar grootouders fout waren in de Tweede Wereldoorlog. Dertig jaar lang durft ze dat familiegeheim niet onder ogen te komen. In 2Doc: Het verzwijgen, start Van der Winden een aangrijpende speurtocht en zien we het taboe waar veel families die collaboreerden met de Duitsers mee te maken hebben.

 

Een groot geheim

De moeder van Marieke van der Winden, Lieke, was een gesloten, onzekere en breekbare vrouw. Nadat zij op 48-jarige leeftijd overleed aan kanker, wordt Van der Winden op de begrafenis aangesproken door Lieke’s pleegbroer. Van hem hoort ze dat haar opa en oma – aan wie ze heerlijke herinneringen heeft – fout waren in de Tweede Wereldoorlog. Dit gegeven, dat een enorme rol had gespeeld in Lieke’s leven, was decennialang geheimgehouden.

Lieke, de moeder van Marieke
Een foto uit 2Doc: Verzwijgen

Verstoorde relatie 

Pas dertig jaar na die heftige onthulling durft Van der Winden zich in haar moeders geschiedenis te verdiepen. In gesprekken met familie en vrienden krijgt ze een heel nieuw perspectief op het leven van Lieke en op haar eigen jeugd. De verhalen bieden weinig troost, maar wel inzichten in de verstoorde relatie met haar moeder. Als ze in de archieven op zoek gaat naar de activiteiten van haar grootouders in de oorlog, stapelen de schokkende onthullingen zich op – met grote emotionele consequenties.

Het verzwijgen ging in 2022 in première bij Movies that Matter in de Dutch Movies Matter competitie en was onderdeel van de Trouw-selectie.

2Doc: Het verzwijgen, donderdag 27 april om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Lees ook