De Etna, de Vesuvius en de Fuji. We kennen ze allemaal, maar zijn er ook vulkanen die we niet zien? En zou zo’n vulkaan ook onder Nederland kunnen liggen? In Earth Challenge krijgen we het antwoord.  

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, er ligt een vulkaan onder Nederland. Dat horen we in de eerste aflevering van Earth Challenge. Dit programma neemt je mee op een bijzondere ontdekkingstocht langs de geschiedenis van onze planeet. 

Aarde

Gloeiende bol vol met vulkanen

Het begint allemaal met de oerknal, die presentator Klaas van Kruistum met een indrukwekkend proefje in de studio demonstreert. Een flash forward naar miljarden jaren later brengt ons bij het ontstaan van de aarde, in die tijd nog een gloeiende bol vol met vulkanen. 

Tekst gaat verder onder het kader.

Meer Earth Challenge?

Op de website van Zapp vind je onder andere explainers, een videoboodschap van Klaas en de Earth Challenge op Roblox. 

Earth Challenge banner foto

In de Earth Challenge-studio verschijnt door het gebruik van augmented reality de gloeiende magmabol die de aarde toen was. Voor Klaas hét moment om aardwetenschapper Safi Graauw erbij te roepen. Als aardwetenschapper bestudeert Safi alle factoren waar de aarde uit bestaat en weet hij alles over vulkanen. 

Een man met een oranje trui en groene muts
Safi Graauw en Klaas van Kruistum

Vulkaan onder de Waddenzee

‘Onder de Waddenzee ligt een vulkaan, de Zuidwalvulkaan,’ vertelt Safi Graauw in de uitzending. Hij begrijpt waarom zowel Klaas als het publiek hem enigszins vragend aankijken. ‘Je zal denken: oh my god, wat gevaarlijk. Maar de Zuidwalvulkaan is hartstikke dood.’  

Hoe zit dat dan? 

Vulkanen zijn in te delen in drie groepen, legt aardwetenschapper Safi Graauw uit. 

  • Actieve vulkanen 
    Safi: ‘Actieve vulkanen kunnen binnen nu en een relatief korte tijd uitbarsten.’ De Etna op Sicilië is hier een voorbeeld van. Het is de meest actieve vulkaan van Europa. 
     
  • Slapende vulkanen 
    ‘Slapende vulkanen hebben al heel lang geen activiteit vertoond, maar die kúnnen nog wel uitbarsten.’ De Mount Baker in de Verenigde Staten is bijvoorbeeld een slapende vulkaan.  
     
  • Dode vulkanen  
    ‘Dode vulkanen hebben al zo lang geen activiteit meer vertoond, dat we niet meer verwachten dat daar nog iets mee gebeurt.’ De Zuidwalvulkaan onder de Waddenzee is daar dus een voorbeeld van.  
     
Uitbarstende vulkaan

Geen zorgen

Je hoeft op de Waddenzee dus niet bang te zijn voor een vulkaanuitbarsting, stelt Safi ons gerust. Wil je meer weten over de oerknal en vulkanen? Hier kun je de aflevering terugkijken
 
Je ziet Earth Challenge  elke zaterdag om 19.20 uur op NPO Zapp of kijk via NPO Start. 

Op de hoogte blijven van Earth Challenge en onze andere programma's?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief!

Klaas van Kruistum met vuur