In Earth Challenge nemen presentator Klaas van Kruistum en astronaut André Kuipers je mee op een bijzondere ontdekkingstocht door de geschiedenis van onze planeet.
Iedere zaterdag om 19.20 uur bij KRO-NCRV op NPO Zapp.
Maar liefst 204 dagen is astronaut André Kuipers in de ruimte geweest. 11 dagen tijdens zijn eerste missie Delta en 193 dagen tijdens zijn tweede missie PromISSe. Voor Earth Challenge neemt André ons mee in het ontstaan van de aarde en kijken we hoe de aarde er in de toekomst uit zal zien.
Safi Graauw
Hij is aardwetenschapper en weet dus alles over bergen, vulkanen, aardplaten en zo’n beetje alles dat te maken heeft met de aardbol. Inmiddels werkt hij ook als filmregisseur en maakt zo documentaires over hoe je de aarde kunt vergroenen. Safi neemt ons mee in hoe de aarde was voordat het eerste leven ontstond. Van uitbarstende vulkanen tot de bijzondere schatten die de aarde ons geeft.
Mei Nelissen
Met een moeilijk woord is Mei ‘’paleo-oceanograaf’’. Dat wil zeggen dat ze onderzoek doet naar de zee van vroeger. Ze weet dus ALLES over onze oceanen en zeeën. Voor haar werk zit ze soms maanden in de middle of nowhere op een schip op zee. Mei neemt ons mee door het ontstaan van leven op aarde, dat vermoedelijk in de zee is begonnen. Daarnaast laat ze ons de meest bizarre gekke (prehistorische) zeemonsters zien.
Melanie During
Ze wordt ook wel de rockster van de paleontologie genoemd. Ze weet zo’n beetje alles wat te maken heeft met de geschiedenis van onze aarde. Voor haar werk gaat ze regelmatig op veldwerk naar bijvoorbeeld Amerika om daar dag en nacht te zoeken naar bijzondere fossielen. Voor Earth Challenge laat Melanie ons de wereld zien vlak voor het tijdperk van de dino’s. Wist je dat er in die tijd een moment is geweest dat vissen pootjes kregen?
Pasha van Bijlert
Hij combineert zijn werk als bewegingswetenschapper met paleontologie. Door het maken van 3d-scans van dino skeletten ontdekt hij meer over de beweging van deze gigantische dieren. Met regelmaat gaat hij op veldwerk waar hij met eigen handen dinobotten uit de grond haalt, die tentoongesteld staan in musea over de hele wereld. Pasha neemt ons mee langs het tijdperk van de dino’s en laat samen met Klaas zien hoe krachtig deze enorme wezens mogelijk zijn geweest.
Mátyás Bittenbinder
Als bioloog weet Mátyás alles over dieren en planten. Zijn speciale interesse gaat uit naar slangen, vooral van die giftige jongens. Daarvan onderzoekt hij wat dat gif precies doet, een spannend klusje. Voor Earth Challenge neemt Mátyás ons mee in de wereld vlak na het uitsterven van de dino’s, ook wel het tijdperk van de zoogdieren genoemd. En daar zitten ook onze voorouders tussen. Maar of wij nou wel of niet van de chimpansee afstammen?
Bram Langeveld
Al van jongs af aan zoekt hij naar fossielen. Inmiddels is hij werkzaam als bioloog en conservator van een museum in Rotterdam. Hij zorgt daar voor een collectie vol waardevolle fossielen, waaronder ook zo’n 10.000 botten van dieren uit de ijstijd! Hij weet dan ook alles over deze bijzondere periode. Voor Earth Challenge neemt hij ons mee in de wereld van mammoeten, sabeltandtijgers en reuzenherten.
Auke-Florian Hiemstra
Hij is de leukste krullenbol van Nederland en weet als stadsbioloog alles over de dieren in onze dorpen en steden. Auke-Florian is daarnaast helemaal gespecialiseerd in het tijdperk van de mens, dat onofficieel het Antropoceen wordt genoemd. En ondanks dat wij als mens nog maar kort op aarde zijn, hebben we al wel heel veel invloed.