Er bestaat geen bergtop met een grotere afstand tot het zeeniveau. Toch is de top van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, een zeebodem. Dat vertelt expert Melanie During in het programma Earth Challenge. Hoe kan dat? 

Hoe ontstaan bergen zoals de Mount Everest?

In aflevering 3 van Earth Challenge laat expert Melanie During zien hoe bergen zoals de Pyreneeën of zelfs de enorme Mount Everest ontstaan. ‘De aarde bestaat uit allemaal platen. Die platen bewegen weleens onder elkaar door en dat duwt het gesteente omhoog. Zo krijg je gebergtevorming.’ 

Tekst gaat verder onder het kader.

Wie is Melanie During?

Melanie During is vertebratenpaleontoloog. Dat houdt in dat ze onderzoek doet naar fossiele resten van dieren met een ruggengraat. In Earth Challenge laat ze de wereld zien vlak voor het dinotijdperk. 

In 2024 zagen we Melanie al eerder bij KRO-NCRV, toen deed ze mee aan De slimste mens.

Melanie During en Klaas van Kruistum

Mount Everest

Als tussen die twee aardplaten een zee ligt, wordt die zeebodem dus omhooggeduwd, vertelt Melanie. ‘Sterker nog: de top van de Mount Everest is een zeebodem.’

Tekst gaat verder onder het kader.

Earth Challenge op Zapp.nl

Bekijk explainers of speel mee met Earth Challenge in Roblox

https://www.zapp.nl/programmas/earth-challenge

Fossielen van zeedieren in de bergen

Dat verklaart ook waarom er in de bergen fossielen van zeedieren te vinden zijn. Neem bijvoorbeeld trilobieten. Dat zijn uitgestorven geleedpotigen die zo’n 270 miljoen jaar op de zeebodem hebben rondgekropen. ‘De zeebodem, waar die trilobiet is gestorven, is omhoog geduwd naar de top van de berg,’ legt Melanie uit.

Bekijk het fragment uit Earth Challenge

Mount Everest
1 min 4 s
Deze video op je eigen site plaatsen