Linda en Ivan Kraan van Een huis vol emigreert wonen nu bijna een jaar in Luxemburg. Dat lijkt niet ver weg, maar toch hebben ze daar heel andere eetgewoontes. ‘Het toetjesschap in de supermarkten is hier totaal anders. De kinderen vinden het fantastisch’, vertelt Linda Kraan.  

Toetjes

Linda moest erg wennen aan het toetjesassortiment in de Luxemburgse supermarkten. ‘In Nederland aten de kinderen als toetje eigenlijk altijd een schaaltje yoghurt met suiker en kaneel. Maar in Luxemburg kennen ze geen toetjes uit een pak, zoals yoghurt, vla of dubbelvla. Hier hebben ze alleen de losse bekertjes met een toetje erin. Kwarkjes, chocoladevla, puddinkjes, enzovoort. De kinderen vinden het fantastisch.’

'In Luxemburg eten ze graag pasteitjes en cordon bleus'

Ivan en Linda Kraan

Pasteitjes

Linda en Ivan proberen de menukaart van het campingrestaurant ook aan te passen met wat echte Luxemburgse specialiteiten. ‘In Luxemburg eten ze graag pasteitjes met een lekkere ragout. Ook zijn ze gek op cordon bleus. In Nederland houden we daar ook wel van, maar in een restaurant zou ik dat niet zo snel bestellen.' 

'Nog een echte Luxemburgse specialiteit is de Thüringer braadworst. Die willen we ook graag op onze kaart zetten.’

Lekker lang lunchen

Lunchen doen ze in Luxemburg op een heel andere manier. ‘Tussen de middag eten ze warm. De school gaat daarom tussen de middag twee uur dicht. Maar ook bijvoorbeeld de houthandel om de hoek is ’s middags een paar uur gesloten.

Lekker lang lunchen, met vaak nog wijn erbij en daarna weer aan het werk. Eerst dacht ik, jullie zijn gek. Maar eigenlijk zijn wij jarenlang gek geweest. Op deze manier genieten van je lunch is toch veel beter dan binnen 3,5 minuut vier boterhammen naar binnen werken?’, vindt Ivan.  

Op de hoogte blijven van Een huis vol emigreert?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief en ontvang updates over al onze programma's.

EHV Emigreert - Foto