Iven en Cynthia Cudogham helpen je op weg om bewuster te leven

Samen maken we de wereld van morgen. De familie Cudogham van KRO-NCRV’s Een huis vol probeert op hun eigen manier een steentje bij te dragen aan een gezondere en groenere wereld. “Al is het maar een druppel op een gloeiende plaat.” Maar hoe doe je dat; bewuster leven, duurzamer leven? Iven en Cynthia helpen je met deze tips alvast op weg.  

“Ik ben vroeger al heel duurzaam opgevoed”, vertelt Cynthia. “Wij aten veel biologisch. Mijn vader kocht vroeger bijvoorbeeld liever een hele kip bij de poelier.” Bij Iven is dat later gekomen. “Wij waren er helemaal niet van bewust en zaten gewoon lekker aan de kiloknallers. Maar nu ben ik er juist heel veel mee bezig, want het is ook gewoon leuk om te doen!”

Wees niet te streng voor jezelf en je gezin

Praat er over met elkaar en maak kinderen bewust, want wij zijn de opvoeders van misschien wel de wereldleiders van morgen. Jazz kwam laatst heel trots thuis met een stuk biologische kip dat hij zelf heeft gekocht. Hij heeft niet veel geld en dat hij dan toch zo’n keuze maakt, vind ik heel tof om te zien. Pixie-Lien vraagt vaak aan ons of ze plastic mag scheppen op de plek waar de gracht over gaat in het IJ, dat is echt een soort afvoerputje. En Loïs is heel bewust met haar kleding bezig en weet precies waar ze wel of niet kleding wil kopen. Kinderen doen wat je doet en niet wat je zegt.

"Kinderen doen wat je doet, niet wat je zegt."

Iven & Cynthia

Geef kleding een tweede leven

Oude jasjes van Cynthia’s vader zijn heel leuk voor Pixie-Lien of Loïs met een fel shirt eronder. Cynthia draagt graag een panterjas, die haar moeder vroeger droeg. En laatst had Oos een shirt aan dat ooit van Jazz is geweest. Al jaren is dat shirt van kind naar kind gegaan.

Wij gooien niks zomaar weg. Als we kleding kopen is dat of tweedehands, of wat in de sale overblijft bij de grote ketens. Wat voor een ander niks is, maken wij met de juiste combinatie juist weer helemaal hip. Door onze creatieve beroepen hebben wij misschien ook wel gevoel voor styling, maar probeer out of the box te denken. Durf te combineren en kijk goed wat je in de kast hebt hangen, je hebt vaak meer dan je denkt.

kleding cudogham

Gooi iets niet te snel in de was

De wasmachine staat hier ongeveer één keer per dag aan. Als er ergens een vlekje op zit, probeer ik dat eerst met een nat doekje weg te halen. Daar is niet meteen een hele wasbeurt voor nodig. Wij eten vaak met een doek voor, zo zorg je ervoor dat kleding wat langer vlekvrij blijft. Dat scheelt veel waterverbruik. Ook proberen wij niet te lang te douchen, maar met een groot gezin als dat van ons gaat dat ’s ochtends ook gewoon niet. 

Maak kleine veranderingen

Je hoeft niet aan hele grote maatregelen te denken, of meteen vegetariër te worden. Begin klein en kijk wat er bij jou past. Pak wat vaker de fiets, in plaats van de auto. Zet de lampen wat vaker uit. Knutsel met materialen die je eigenlijk weg zou gooien, zoals een leeg pak melk. Het lijkt allemaal misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar stel dat je van iedereen op de wereld een dubbeltje zou krijgen. Dan is dat toch ineens heel veel.

gezin cudogham

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg