Advertenties op TikTok prijzen feromonenparfum aan als de sleutel tot onweerstaanbaarheid. Maar hoe geloofwaardig zijn deze claims? Werkt het echt of worden we bij de neus genomen? In Factcheckers gaan Tim Senders, Marijn Frank en Joep van Deudekom op zoek naar de waarheid door zélf onderzoek te doen.
'Feromonen zijn een soort geurstoffen die voor het eerst ontdekt zijn bij motten’
Feromonen bij motten
Tim besluit zijn neus te steken in de wereld van de feromonen. Voordat hij begint aan zijn geurexperiment, belt hij met Jasper de Groot. Jasper is psycholoog en onderzoeker op het gebied van geuren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij legt uit dat feromonen oorspronkelijk ontdekt zijn bij motten en dienen als lokstoffen.
‘Feromonen zijn een soort geurstoffen, die voor het eerst ontdekt zijn bij motten’, aldus Jasper. ‘De vrouwtjesmot scheidt één molecule af en dat zorgt ervoor dat mannetjes zo graag naar die vrouwtjes willen. Dat ze zelfs in een windtunnel driftig proberen de richting op te komen van het mottenvrouwtje.’
Aangeboren aantrekking
‘Bij mensen is echter nog niet bewezen dat we feromonen met ons meedragen die leiden tot aangeboren aantrekking’, vertelt Jasper. Het blijkt complexer te zijn dan één geurstof die voor universele aantrekkingskracht zorgt.
‘De ene helft van de mensen kan het niet eens ruiken en de andere helft vindt het voor een deel naar urine ruiken en de ander naar vanille. Vooralsnog is er dan ook nog geen sterk wetenschappelijk bewijs over de effecten van feromonen bij mensen’, aldus Jasper.
Opgelicht
Tim vertelt Jasper over zijn aanschaf van het feromonenparfum. Jasper: ‘Grote kans dat je opgelicht bent. Er wordt heel veel geld verdiend aan deze industrie. Er zijn veel verkooppraatjes over dat het zou werken, maar dat is dus helemaal niet wetenschappelijk bewezen.’
De geurtest
Samen met mede-presentator Joep gaat Tim het experiment aan. Ze nemen deel aan deze proef waarbij ze, samen met acht andere mannen, worden beoordeeld door vijf geblinddoekte vrouwen. Mede-presentator van Factcheckers Marijn Frank is een van de vrouwen die de geurtest ondergaat. Het doel van dit experiment is om te achterhalen welke mannen als het meest ‘onweerstaanbaar’ worden beschouwd - welke man ruikt het lekkerst?
Bij de helft van de mannen wordt geurloze feromonenparfum aangebracht om zo min mogelijk de neus van de proefpersonen te beïnvloeden. Bij de andere helft van de mannen is het hun natuurlijke geur waarmee ze de ‘onweerstaanbaarheidstest’ ondergaan. Het geurloze feromonenparfum belooft een onweerstaanbare erotische aantrekkingskracht op vrouwen te hebben.
Na verschillende ruiksessies blijkt echter dat het resultaat niet overtuigend is: de mannen met feromonenparfum scoren niet significant beter dan de mannen zonder parfum.
Zelfvertrouwen
‘Het feromonenparfum werkt niet, we worden er niet meteen aantrekkelijk door’, concludeert Tim in de uitzending. De hypothese dat je door middel van feromonenparfum direct aantrekkelijker wordt, wordt dus weerlegd. Mogelijk speelt het placebo-effect wel een rol, waarbij het dragen van het parfum zelfvertrouwen kan vergroten. Tim: ‘En wat is nou onweerstaanbaarder dan een zelfverzekerde kerel.’