Op social media poppen vele video’s op over mogelijke haargroeimiddelen. Rozemarijnolie wordt genoemd als een wondermiddel tegen kaalheid. Tim Senders van Factcheckers merkt dat zijn haar dunner wordt en zet zich in als proefpersoon. Gaat zijn haar groeien van rozemarijnolie? 

Onzeker over dun haar

Tim geeft aan dat hij zich nu volledig zichzelf voelt, maar onzeker is over het dunner worden van zijn haar op het achterhoofd. ‘Als rozemarijnolie echt zou werken, zou dat voor mij wel een uitkomst zijn.’

‘Als rozemarijnolie echt zou werken tegen kaalheid, zou dat voor mij wel een uitkomst zijn’

Tim Senders

Voor en na 

In een poging het effect van rozemarijnolie te onderzoeken, legt Tim vooraf zijn huidige haarsituatie vast. Hij bezoekt arts Coen Gho, die gespecialiseerd is op het gebied van haar.

Dokter Gho bekijkt zijn haren onder een microscoop en maakt een foto van Tims kruin. ‘Ik kan oprecht wel janken als ik dit zie. Het lijkt nog kaler, maar dat komt door de flits, toch?’ reageert Tim teleurgesteld als hij de foto van zijn achterhoofd overhandigd krijgt.

Tim Senders bij dokter Gho
Foto Tim Senders in onderzoek kaalheid

Masseren stimuleert de doorbloeding

Hoe denkt dokter Gho over rozemarijnolie als haargroeimiddel? Hij heeft verschillende middelen zien komen en gaan, maar staat open voor dit onderzoek. 

‘Ik geloof dat masseren sowieso werkt; masseren stimuleert de doorbloeding,’ vertelt dokter Gho. ‘Rozemarijnolie bevat een groot aantal stoffen, het is dan ook mogelijk dat een van die stoffen werkzaam zou kunnen zijn.'

Tim Senders in onderzoek naar rozemarijnolie

Laatste redmiddel

Iedere dag masseert Tim vijf minuten zijn hoofd. Aan de ene kant van zijn hoofd met gewone olie en aan de andere kant met rozemarijnolie. Hopelijk kunnen dokter Gho en Tim over drie maanden het verschil zien.

Tim: ‘De haardokter heeft er misschien een hard hoofd in, maar er is bij mij geen haar op mijn hoofd die er nu nog aan denkt om het niet te proberen. Dit is misschien wel mijn laatste redmiddel.’

De teleurstellende resultaten

Na drie maanden intensief smeren keert Tim terug naar dokter Gho in de hoop op positieve veranderingen. Helaas toont de analyse weinig tot geen verschil in haargroei. Dokter Gho benadrukt dat het lijkt alsof Tim een vollere bos haar heeft, maar dit komt door de olie die de pigmenten naar voren brengt.

Onderzoek rozemarijnolie Factcheckers voor en na

Conclusie

‘Dus de conclusie die we bij jou kunnen trekken is dat rozemarijnolie geen effect heeft gehad,’ aldus dokter Gho. De stelling dat rozemarijnolie de haargroei stimuleert, is niet waar. Tim heeft dus drie maanden lang zijn haar gemasseerd voor niets.