Het wordt gratis weggegeven door de schepping: haar. Maar steeds meer mensen vinden dat niet genoeg. En dus gaan ze met bosjes over de toonbank: haarextensions. In alle soorten en maten. 'Echt haar' staat er op de verpakking. Maar bij wie zijn die lokken dan gewied?

Samenvatting

  • Dure haarextensions worden vaak gemaakt van mensenhaar.
  • Het haar komt over het algemeen uit Aziatische landen waar veel armoede heerst.
  • Extensions kunnen het haar van wel tien verschillen personen bevatten.
  • Een donor ontvangt maximaal 40 euro voor een bos haar, terwijl extensions in de winkel honderden euro's kosten.

De wereldwijde haarexplosie

Haarextensions zijn momenteel razend populair. Er is een ware wildgroei aan salons die haar in alle soorten, maten en kleuren invlechten. De markt voor haarextensions is zo'n 10 miljard dollar waard en groeit jaarlijks met maar liefst veertig procent. Ook in Nederland zijn de haarextensions niet meer aan te slepen.

Bianca Vink, een haarstylist, begrijpt dat wel: ‘Het is verslavend. Zodra je eraan begint en het in een goede salon laat zetten met goede kwaliteit haar, wil je niet meer zonder.’ Haaranorexia wordt dat ook wel genoemd. Maar wat kosten die extensions eigenlijk?

‘Het kost ongeveer 689 euro voor extensions van 55 centimeter, en dan komt er elke drie tot vijf maanden nog 139 euro bij voor onderhoud,’ zegt Vink. Echt haar staat er op de verpakking van de haarextensions. Maar van wie is dat haar ooit geweest en waar komt het vandaan?

Heb jij ooit haarextensions gehad?
  1. Ja 20% (158 votes)
  2. Nee 80% (649 votes)

Het haarimperium

Voor het antwoord moeten we volgens haarimporteur Sylvia Bruens naar Vietnam en China. Maar ook Mongolië, Kazachstan, Indonesië, Maleisië en Peru prijken hoog op de haarlijstjes. De gemene deler is dat het uit landen komt waar veel armoede heerst. De vraag rijst of de exporteurs en donoren van het haar daar zelf ook maar een haar beter van worden.

Volgens Pham Van Philip, een haarfabrikant in Vietnam, zijn er vijftig mensen die dagelijks werken in zijn fabriek. Ze maken de extensions, brengen het haar in model, doden de luizen en controleren elk haartje. In één extensie kan haar van wel tien personen verwerkt zijn.

‘We gebruiken conditioner om het haar van zwart naar blond te krijgen,’ zegt Pham Van Philip. ‘De westerse markt wil blond haar, dus we bleken het.’ Maar van welk hoofd komt dat haar dan precies?

Baby-tienerhaar

‘De meeste klanten willen baby-tienerhaar. Dat haar is heel sterk, elastisch en glanst meer. Het komt meestal van meisjes van dertien tot vijftien jaar oud. Het haar wordt door een tussenpersoon afgeknipt bij de donor. Vervolgens wordt het haar naar de fabriek gebracht om te verwerken tot haarextensions.'

In veel gevallen zijn het arme vrouwen en meisjes die hun haar verkopen om rond te komen. 'Met het geld dat ze ervoor krijgen, kunnen ze hun levensomstandigheden verbeteren,' aldus haarverkoper Tran Thi Lay. Afhankelijk van de lengte en kwaliteit van het haar krijgt een haardonor van dit tienerhaar een vergoeding die kan oplopen tot 40 euro.

Verknipte wereld

Echte haren van een echt mens voor een neppe bos bij een ander. Het is een gek idee dat Nederlandse vrouwen rondlopen met haar van een meisje van dertien. In arme landen, waar ze met de handen in het haar zitten, biedt het doneren van haar een uitkomst. Toch is het cru dat de persoon die er het langst mee rond gezeuld heeft, er het minst voor krijgt. 

De hoofdvraag is of de wildgroei aan haarextensions nog te stoppen valt. Nederlanders staan hun haar namelijk niet af, en de drang naar een volle bos zal bij velen toch de overhand houden.

Keuringsdienst van waarde - Haarextensions

Wil je een volle bos of langer haar? De oplossing is daar: haarextentions. Er is een ware wildgroei aan salons die haar in alle soorten, maten en kleuren invlechten. Maar van wie is dat haar ooit geweest en waar komt het vandaan? Een geknipte vraag voor de Keuringsdienst.

Keuringsdienst van waarde - Pieter - haarextensions