In het programma Fatale liefde zie je het verhaal van moeder Diana en dochter Loïs. Diana heeft haar eigen mode ontwerpbureau en Loïs studeert in het buitenland om actrice te worden. Achter hun succes schuilt een traumatisch verleden. Beide leefden ze jarenlang onder controle en terreur van Diana’s ex- partner, Loïs’ vader. 

Voorwaarde 

Diana ontmoet hem op werk. Ze hebben gelijk een klik. “Ik was erg onder de indruk van hem”. Hij besluit om in Nederland te blijven, maar onder één voorwaarde. “Of ik blijf, maar dan zit je aan me vast, of ik vertrek”, is de keuze die hij aan Diana geeft. De jonge, verliefde Diana wil hem niet kwijt. De relatie wordt serieuzer en ze gaan samenwonen.  

Controle 

Langzamerhand wil hij steeds meer controle over haar leven. Hij wil ten allen tijde weten waar ze is en met wie. Diana’s telefoon wordt regelmatig gebeld en de sms’jes stromen binnen. “Ik moest altijd bereikbaar zijn”. Diana heeft pas na jaren door dat het meer controle is dan liefde. “Het was mijn eerste serieuze relatie, ik dacht dat het normaal was”.  

Spanning 

Loïs heeft als kind veel herinneringen van haar vader. “Hij was er wel, maar ook weer niet”.  Zo wil hij nooit met haar optrekken en laat hij duidelijk weten dat hij nooit vader wilde worden. Lois krijgt van haar vader ook vaak kritiek over haar uiterlijk. “Ik werd lelijk en dik genoemd”. De ruzies worden erger naarmate Loïs ouder wordt. De spanning is ondraaglijk.  

Regime  

In het huis waar ze met z’n drieën wonen, gelden regels. Zo mag Loïs niet op dezelfde verdieping als haar vader zijn, en mogen ze niet in zijn buurt eten. Zonder dat ze het weet, wordt Diana’s telefoon aan zijn computer gekoppeld en worden haar sms’jes continu gecontroleerd. Diana voelt zich schuldig dat ze het zo ver heeft laten komen. “Ik heb het allemaal laten gebeuren”. Diana en Loïs waren zich niet altijd bewust van de ernstige omstandigheden. “We leefden onder een regime”.  

Kijk Fatale liefde terug op NPO Start. 

Bekijk hier de uitzending

Ben je slachtoffer of getuige van huiselijk geweld? Lees hier waar je terecht kan voor hulp: