Waar kan je terecht voor hulp bij huiselijk geweld?

Maak je je zorgen over mishandeling of huiselijk geweld bij jezelf of bij anderen? Lees hier waar je terecht kan voor hulp. 

Bij direct gevaar, bel altijd 112

 

Wat is huiselijk geweld?

Al het geweld binnen het gezin, huishouden, relatie of de familie noemen we huiselijk geweld. Het kan gaan om lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld. Maar ook verwaarlozing en financieel misbruik vallen onder huiselijk geweld.

Politie

Bel het landelijke politienummer 0900-8844. Gaat het om (een vermoeden van) seksueel misbruik, vraag dan naar de zedenpolitie. Je kunt ook contact opnemen met de wijkagent of langsgaan op het politiebureau.

 

Voor advies en hulp

Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning bij huiselijk geweld. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je bellen met Veilig Thuis. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Want huiselijk geweld houdt niet op, totdat je iets doet.

Je krijgt als je belt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die naar je verhaal luistert, je vragen beantwoordt en advies geeft. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven.

  • Bellen met Veilig Thuis kan 24/7 via 0800 2000 (gratis)
  • Wil je advies en chat je liever (anoniem) met een medewerker? Dat kan op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via veiligthuis.nl

Voor een luisterend oor of een goed gesprek

Mind Korrelatie

Heb jij of iemand in je omgeving te maken gehad met huiselijk geweld of andere vormen van geweld en wil je hier anoniem met een professionele hulpverlener over praten? Dit kan gratis via mindkorrelatie.nl (chat, WhatsApp en mail) en via 0900-1450. Kijk op de website voor de bereikbaarheidstijden van MIND Korrelatie.

De luisterlijn

Wil je een luisterend oor? Bezoek deluisterlijn.nl of bel 088 0767 000 (anoniem, 24/7 bereikbaar).

Kindertelefoon

Ben je jonger dan 18 jaar en maak je je zorgen om jezelf, je ouders, verzorgers of iemand anders? Ga naar kindertelefoon.nl of bel: 0800-0432 (elke dag: 11:00 - 21:00 uur).

Ben je slachtoffer of getuige van seksueel geweld?

Centrum Seksueel Geweld

Neem contact op met Centrum Seksueel Geweld (CSG): 0800 – 0188 (24/7 bereikbaar) of chat met CSG (ma t/m vr van 16.00 uur tot 06.00 uur / za & zo 20.00 uur – 06.00 uur). 

Denk je eraan jezelf pijn te doen, of denk je aan zelfmoord?

113

Bel 0900-0113 of chat met vrijwilligers op 113.nl (24/7 bereikbaar).

 

Meer weten over huiselijk geweld en wat je kunt doen?

Lees meer op: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Orange The World

Orange The World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen van UN Women Nederland. Het doel van de campagne is om een omslag te maken in het denken over geweld tegen vrouwen. Waar dit vroeger als ‘vrouwenprobleem’ werd gezien, waarbij de focus met name op slachtoffers en goedbedoelde adviezen aan vrouwen was, wordt het steeds meer als maatschappelijk probleem gezien.

Als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. Met het ondertekenen van de medestander pledge van Orange the World geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

Onderteken hier