Dé perfecte date, bestaat die wel? Niet iedereen staat meteen te popelen om te daten in ieder geval. Sterker nog; voor sommigen kan het ronduit eng zijn. Maar of het je eerste of dertigste date is, het hoeft zeker niet eng te zijn. Van elke date kan je iets moois maken, en dit is hoe!  

Waarom vind ik daten zo spannend?

Er komt veel spanning kijken bij een (first) date. Vlinders in je buik, klamme handjes, de zenuwen lijken de overhand te nemen, Een gespannen gevoel is normaal, maar niet als het  heel gestrest of angstig voelt. Een date moet immers leuk zijn, en zo moet jij je ook voelen. Onthoud bij een eerste date dat jullie beiden in hetzelfde schuitje zitten: het is voor de ander net zo nieuw en spannend als voor jou. Zie de date niet als een angstaanjagende ontmoeting, maar als een leuk, nieuw avontuur.

Hoe bereid ik mij voor op een date?

Waar spreken we af? Wat trek ik aan? En wie betaalt de rekening? Er komt veel kijken bij een date. Volgens relatietherapeut en seksuoloog Nynke Nijman is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en ietsjes langer na te denken over wat er allemaal kan gebeuren. Denk alvast na over hoe je het kan aangeven als je je niet op je gemak voelt, of als je merkt dat de date stroef loopt. Geef tijdens een date altijd aan hoe jij je voelt. Hier zit vaak wederkerigheid in: voel jij je ongemakkelijk, dan is de kans groot dat jouw date zich ook zo voelt. Wees eerlijk met elkaar. Goede communicatie in een relatie begint vaak al bij de eerste date!

Hoe maak ik een date spannend?

Spanning kan afnemen naarmate je langer in een relatie zit. Dit is volledig normaal, je kent elkaar inmiddels al langer en beter. Gelukkig kan je deze spanning altijd opzoeken! Een element van ontdekking is heel belangrijk in een relatie om de spanning erin te houden. Ga samen met je partner op avontuur: reis naar een onbekende plek samen of flans een nieuw gerecht in elkaar. Wanneer er spanning ontstaat, maakt je lichaam adrenaline aan, wat zorgt voor meer aantrekkingskracht. 'Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat op het moment dat jij adrenaline aanmaakt […] met een ander, dat jij die ander dan aantrekkelijker vindt', aldus Nynke Nijman.  

Hoe kan ik ontspannen tijdens een date?

Wanneer er tijdens de date ongemakkelijke stiltes vallen, de gesprekken niet zo lekker lopen of jullie totaal andere interesses hebben, is het lastig om ontspannen te blijven. Om een angstig, gespannen gevoel te voorkomen, is het belangrijk om tijdens de date iets te doen wat jij leuk vindt. Zwem jij graag? Ga picknicken bij het strand. Ben jij elk weekend te vinden bij je favoriete restaurant? Neem je date mee! Je hoeft niet altijd wat nieuws te proberen op een date, vooral niet bij een eerste keer. Blijf ontspannen door naar een plek te gaan die je kent, waar jij je goed voelt en waar je samen met je date veel plezier kan beleven. Zo leert je date ook meer over jouw food hotspots en interesses.

Wat zijn leuke activiteiten voor op een date?

Ga je op date? Hartstikke leuk! Hier een paar leuke activiteiten, van heel relaxed naar avontuur!

- Picknick in het park: bekijk hier wat mee moet in de ideale picknickmand. 

- Een lange wandeltocht: bekijk hier de mooiste wandelpaden. 

- Sip & paint: schilder samen onder het genot van een lekker wijntje of twee.

- Voor de echte avonturiers: muurklimmen of een fietstocht naar een andere stad! 

Festival van de liefde

In Festival van de liefde zetten Anita en Edson iedere keer een andere plaats in Nederland centraal. Zij zijn daar op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde ter plekke een handje.

Festival van de liefde is vanaf 21 augustus iedere zondag vijf weken lang te zien op NPO 1 bij KRO-NCRV om 20:30 uur.