Liefde en geur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Volgens experts wordt jouw potentiële liefde niet aangetrokken door een lekker luchtje, maar door jouw eigen zweet.

In het nieuwe programma Festival van de Liefde wordt er elke week ingezoomd op een specifiek liefdesonderzoek waar we allemaal iets van kunnen leren. Deze keer gaat dat over geur. Iedereen heeft een eigen unieke lichaamsgeur. Die geur vermengt zich met wasmiddel, deodorant, parfum, etc. en dat levert vervolgens een uniek persoonlijk aroma op dat je partner uit duizenden weet te herkennen.

Daar zit een luchtje aan 

Zo zijn er verschillende soorten geurstoffen. Geurstoffen die we met ons normale reukorgaan ruiken en geurstoffen zoals feromonen. De definitie* van feromoon is “lokstof die door een bepaald dier wordt uitgescheiden en een reactie teweegbrengt bij andere dieren van dezelfde soort”. Feromonen brengen net als hormonen boodschappen over binnen het lichaam, maar ook van soort op soort. Ze worden voornamelijk geproduceerd in de klieren in de oksel en de schaamstreek en kunnen bij zoogdieren, zoals de mens, de seksuele communicatie beïnvloeden. Met andere woorden: jouw zweet kan mensen aantrekken... of afstoten.

Herinnering 

Maar niet alleen feromonen hebben invloed op jouw aantrekkingskracht. Onze neus is direct verbonden met het limbisch stelsel. Dit is het oudste deel van onze hersenen waar onze vroegste emoties en herinneringen liggen opgeslagen. Geuren kunnen onlosmakelijk verbonden zijn aan bepaalde herinneringen. Het zou dus zo kunnen zijn dat een bepaalde geur je terugbrengt naar een bepaalde herinnering. Als de geur van jouw date je doet denken aan een ex waaraan je minder fijne herinneringen hebt, of als je om een andere reden een geur als onprettig ervaart, zul je diegene hoogstwaarschijnlijk afwijzen. Maar het kan dus ook andersom! Of je nu parfum opdoet of niet, jouw eigen geur komt uiteindelijk – al dan niet vermengd met andere geuren – naar boven. En of die matcht bij jouw potentiële love interest, dat moet blijken.

*Een feromoon is een organische stof die boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort. In de dierenwereld spelen feromonen een belangrijke rol bij communicatie en het aangaan van een seksuele relatie. Ook bij mensen beïnvloeden ze het seksuele gedrag.
Bron: Cultureelwoordenboek.nl