Ondanks dat Nederland vol zit met culinair talent en toprestaurants, laten veel jongeren fine dining links liggen. Hun kritiek: het is te duur, te ingewikkeld en je krijgt ‘niks’ op je bord. In FOMO Chefs gaat Tobias Camman op zoek naar wat er achter die vooroordelen schuilgaat.

Liefhebber en leek

Met de overtuiging van een toegewijde kok, wijnkenner en auteur van vier kookboeken neemt Tobias de kijker mee in de wereld van fine dining. Hij krijgt daarbij hulp van Stijn van Vliet, een culinaire leek met nuchtere blik. 

‘Veel jongeren denken dat fine dining saai en ingewikkeld is. Met FOMO Chefs wil ik laten zien dat er juist een wereld van plezier, vakmanschap en verrassing achter zit. Voor mij is dit programma een droom die uitkomt en ik hoop dat kijkers zien hoe toegankelijk die wereld eigenlijk is’, zegt Tobias over de serie.

Smaakvolle afleveringen

Elke aflevering begint bij een Nederlandse topchef met één of meerdere sterren, onder wie Jeroen Achtien en Hans van Wolde. Zij koken hun signature dish: het gerecht dat hun keuken typeert.  

Tobias en Stijn reizen vervolgens naar de landen en regio’s waar de belangrijkste ingrediënten uit die kenmerkende gerechten vandaan komen. Het duo trekt door binnen- en buitenland: van een kaviaarkwekerij in een voormalige koeienstal in de Achterhoek tot de Italiaanse bossen op zoek naar de felbegeerde witte truffel.

 

Eigen creatie

Met alle verzamelde ingrediënten gaat Tobias uiteindelijk zelf aan de slag. In elke aflevering bereidt hij zijn eigen versie van de signature dish voor de topchef die hem inspireerde, wel zoekt hij toegankelijke alternatieven voor kostbare ingrediënten. Weet het duo de chefs te verrassen? En biedt FOMO Chefs de kijkers een toegankelijk inkijkje in fine dining 

FOMO Chefs is vanaf vrijdag 19 december volledig gratis te streamen bij KRO-NCRV via NPO Start. 

Alle gerechten zijn na afloop hier terug te vinden.