Presentator Robbert Rodenburg groeit op in een conservatief-christelijke gemeenschap. Op school wordt hem geleerd dat je beter geen homo kunt zijn. Maar dit is hij wel. Als hij uiteindelijk uit de kast komt, is zijn hele omgeving in shock. In God, ik ben gay gaat hij de confrontatie met zijn verleden aan.
In God, ik ben gay volgt regisseur Linda Hakeboom de persoonlijke zoektocht van Robbert.
Succesvol presentator
Met een Televizier-Ring op zak, duizenden volgers op social media en als presentator van succesvolle programma's lijkt Robbert Rodenburg alles mee te hebben. Maar ondertussen voelt Robbert zich niet volledig geaccepteerd, omdat hij vroeger in zijn kerk leerde dat je geen uiting mag geven aan homoseksuele gevoelens.
Het eerlijke verhaal
In God, ik ben gay deelt Robbert zijn eerlijke verhaal en laat hij voor het eerst een kant zien die Nederland nog niet van hem kent. Hij gaat het gesprek aan met zijn familie om antwoorden te krijgen op vragen waar hij al lang mee worstelt.
Ook brengt hij een bezoek aan zijn middelbare school en zijn voormalige kerkgemeenschap. Is het misschien toch mogelijk om je als gay thuis te voelen binnen de kerk?
‘Een cadeau aan mezelf’
Robbert Rodenburg: ‘Deze documentaire beschouw ik als een groot cadeau aan mezelf, omdat ik eindelijk deal met ervaringen uit mijn verleden. Het was een ingewikkelde reis, een therapiesessie met publiek. Heel confronterend.’
Hij vervolgt: ‘Maar ik vind het belangrijk om mijn verhaal te delen, omdat ik hoop dat ik mensen die met dezelfde vragen worstelen kan inspireren en het gevoel kan geven dat ze niet alleen zijn.’
KRO-NCRV bundelt krachten met COC
Naar aanleiding van de documentaire slaan KRO-NCRV en COC de handen ineen. Met als gezamenlijk doel: het creëren van een veilige plek voor de LHBTI+ gemeenschap. Een lesbrief over God, ik ben gay is onderdeel van COC’s Paarse Vrijdag-pakket.
Zo bereikt de documentaire middelbare scholieren op meer dan duizend scholen in Nederland, die allemaal meedoen aan dé dag voor acceptatie op school. En begin december lanceert KRO-NCRV in samenwerking met COC een online platform met tips en inspirerende verhalen. Daarnaast vragen KRO-NCRV en COC samen aandacht voor Switchboard, COC’s platform waar iedereen in en buiten de regenbooggemeenschap terecht kan voor informatie, steun of een luisterend oor.
Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV: 'In God, ik ben gay zien we hoe belangrijk het is om te leven in een omgeving waar je jezelf kunt zijn, binnen het geloof en daarbuiten. Niet iedereen is zich daarbij bewust van de rol die je kunt spelen in het creëren van die veilige plek en daarom gaan we de samenwerking aan met COC. Samen willen we bewustwording creëren, handvatten geven en bouwen aan een toekomst waarin iedereen zich thuis en verbonden voelt.'
Op donderdag 12 december, de avond voor Paarse Vrijdag, is God, ik ben gay te zien op NPO 3 om 20:25 en te streamen via NPO Start.