Meer dan 45.000 deelnemers, talloze optredens en een stad die volop bruist. De Nijmeegse Vierdaagse roept bij velen een bepaald gevoel op, het 'gevoel van de Vierdaagse'. Hoe is dit grootse evenement ooit begonnen?
Conditietraining voor militairen
De wandeling die later zou uitgroeien tot de Nijmeegse Vierdaagse begon op 1 september 1909. Een militair kwam met het idee voor de tocht. Het doel? Conditie opbouwen.
Vanuit verschillende kazernes vertrokken er bijna 300 militairen en 10 burgers naar Breda. Omdat dat niet zo praktisch bleek, startten de wandelaars een jaar later gezamenlijk vanaf dezelfde plek: Arnhem.
Nieuwe startplaats
Door de jaren heen is de gezamenlijke startplaats meerdere keren gewijzigd. In 1925 werd er een vaste startplaats bepaald: Nijmegen. De parcoursen in de omgeving bleken de beste en er waren slaapzalen en een badlokaal. Wat ook een rol speelde, was de enorme gastvrijheid van Nijmegenaren.
Interesse van andere steden
In 1946, na de Tweede Wereldoorlog, zou de Vierdaagse na 6 jaar eindelijk weer georganiseerd worden. Maar het was niet vanzelfsprekend dat dat wederom in Nijmegen zou zijn. Ook andere steden waren geïnteresseerd om het evenement te organiseren.
Nijmegenaren besloten alle zeilen bij te zetten. Ze meldden zich aan als vrijwilliger, boden slaapplekken aan en zamelden massaal geld in. Wellicht is het in dat jaar geweest dat ‘het gevoel van de Vierdaagse’ is ontstaan...
Bekijk de hele geschiedenis en archieffoto's op de website van de Nijmeegse Vierdaagse.
Het gevoel van de Vierdaagse
Ook dit jaar is KRO-NCRV weer bij de Vierdaagse. Fons de Poel, Sosha Duysker en Tim Hogenbosch doen verslag van de wandelaars en de festiviteiten, zodat ook jij thuis het gevoel hebt erbij te zijn.
Het gevoel van de Vierdaagse is dinsdag 18 juli t/m vrijdag 21 juli 2023 om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.