Een paddenstoelenpantalon of een zwammengilet. Kleding gemaakt van zwammen is innovatief en super duurzaam. Aniela Hoitink, oprichter van het bedrijf dat de kleding produceert, maakt het werkelijkheid. Is kleding van paddenstoelenstof de toekomst?

Afbeelding: MycoTex

Kleding gemaakt van zwammen. Hoe dan?

In radioprogramma Het oor wil ook wat wordt Aniela geïnterviewd. Ze legt uit dat het bedrijf kledingstukken maakt van de wortels van paddenstoelen: mycelium. Het mycelium laten ze groeien in een vloeibare substantie met water, suiker en mineralen, waar pigmenten aan worden toegevoegd. 

'We hopen dat dit jaar de eerste kledingstukken op de markt komen'

Aniela Hoitink

Deze biomassa wordt aangebracht op een 3D-mal. Door het drogen verbindt het materiaal en zo ontstaat er een textiel dat de vorm van de mal overneemt. Het resultaat is een op maat gemaakt kledingstuk. 
 

Composteerbaar

De kleding wordt duurzaam geproduceerd. Het bedrijf wil alleen werken met gezonde materialen. Daarnaast zijn de kledingstukken composteerbaar. Ja, je leest het goed: dat betekent dat je het kledingstuk in de grond kan stoppen als je het echt niet meer gebruikt. 

Levende kleding?!

Sommige mensen reageren sceptisch. Want kleding gemaakt van schimmel, dat klinkt toch een beetje vies? 'Maar bier, kaas en wijn wordt ook gemaakt met schimmels,' geeft Aniela aan. 

Hangt het straks echt in de winkels?

Er is al veel interesse van modemerken uit het buitenland. Het bedrijf is zelfs al met een aantal merken bezig om producten te ontwikkelen. 'We hopen dat dit jaar de eerste kledingstukken op de markt komen.' 

Aniela werd geïnterviewd door Emmely de Wilt in Het oor wil ook wat. Luister het fragment terug vanaf minuut 21. 

Terugluisteren

Kleding gemaakt van schimmels. Zou jij het dragen?
  1. Zeker! 44% (4 votes)
  2. Misschien... 33% (3 votes)
  3. Absoluut niet. 22% (2 votes)

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief

Groene straat