Wist jij dat onze afgedankte kledingstukken regelmatig eindigen op enorme vuilnisbelten? In De prijsknaller vraagt presentator Ersin Kiris zich hardop af: wat kunnen we doen aan het fast fashion-probleem? Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot geeft tips.

We zien onze kleding steeds meer als een wegwerpproduct. Een groot probleem, want veel van die fast fashion belandt op vuilnisbelten in bijvoorbeeld Ghana. Wat jij kunt doen, is proberen je kleding zo lang mogelijk te houden. Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot geeft tips.

Op avontuur in eigen kledingkast

Heb jij je kledingkast weleens echt goed op de kop gezet? Wat zijn de verborgen pareltjes die je een beetje vergeten was of die je anders kunt combineren? Zou je die ene broek wél dragen als je ‘m een beetje inkort? Door op avontuur te gaan in je eigen kledingkast, ontdek je dat je misschien wel veel meer moois hebt dan je dacht.


Kwaliteit boven kwantiteit

Als je wil dat je kleding zo lang mogelijk meegaat, is het slim om voor kleding van betere kwaliteit te kiezen. 'We dragen vaak 20 procent van onze kast 80 procent van de tijd, en hebben dus helemaal niet zoveel nodig,' geeft Marieke Eyskoot aan. Het klinkt misschien leuker om ‘meer voor minder’ te kopen, maar deze tip van Marieke scheelt je juist tijd, stress én geld.

Wie is Marieke Eyskoot?

Marieke Eyskoot is expert op het gebied van duurzaamheid. Ze was te zien in de eerste aflevering van De prijsknaller. Daarnaast laat ze in BinnensteBuiten bijzondere duurzame initiatieven zien die de wereld steeds mooier maken.

Marieke Eyskoot -Fotograaf Stijn Ghijsen.jpg

Draag elke dag een nieuw kledingstuk uit je eigen kast

Tijd voor een challenge! Draag elk kledingstuk uit je kast één keer, totdat je alle kleding uit je kast gedragen hebt, sportkleding en ondergoed uitgezonderd. Zo herontdek je bepaalde kleding, maak je nieuwe combinaties en leer je out of the box denken. Na deze challenge zal je merken dat je ‘uit het oog verloren’ kleding weer veel vaker draagt.
 

Ruil kleding met vrienden in plaats van ze te doneren

Als je dan toch echt bent uitgekeken op bepaalde kledingstukken, organiseer dan een kledingruil. Ook nog eens een hartstikke gezellige activiteit!

Kledingstuk niet meer aan? Dan tweedehands (ver)kopen

Probeer je kleding tweedehands te kopen, in plaats van nieuw. Dat kan op een markt, in vintage kledingwinkels, op apps of via vrienden. Ook hier kun je een challenge van maken, alleen of samen met vrienden. Koop een jaar lang geen nieuwe kledingstukken, alleen tweedehands. Of begin kleiner en probeer het eerst eens drie maanden.

En, óók als je tweedehands koopt, is het altijd goed om de #30-wears regel toe te passen. De Britse Livia Firth (de vrouw van acteur Colin Firth uit Bridget Jones) bedacht deze regel. De insteek is dat je een kledingstuk alleen koopt als je het minimaal dertig keer gaat dragen.

Welke tip ga jij proberen toe te passen?
  1. Houd de kleding die je hebt zo lang mogelijk 0% (0 stemmen)
  2. Ruil kleding met vrienden in plaats van ze te doneren 100% (1 stem)
  3. Koop tweedehands in plaats van nieuwe kleding 0% (0 stemmen)

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg