In De prijsknaller doet Ersin Kiris onderzoek naar de gevolgen van fast fashion. Hij ziet met eigen ogen hoe kleding een wegwerpproduct is geworden dat eindigt op een vuilnisbelt in Ghana. ‘Ik heb nog nooit zoveel afval bij elkaar gezien.’

Hoe komt onze kleding in Ghana terecht?

De kleding die wij niet meer willen dragen, stoppen we zonder er te veel bij na te denken in een textielcontainer. Maar achter de container zitten clubs die daar handel in zien. De economische wetten zijn helder: het beste is voor het Westen, de tweede keus gaat naar Oost-Europa en het slechtste spul eindigt in Afrika. 

De gigantische hoeveelheden kleding die daar aankomen, worden verhandeld op grote markten. Handelaren moeten blind een baal met kleding kopen; het is een gok wat erin zit. Daar komen ze pas achter als ze de kleding sorteren bij hun kraam. Vaak is de kleding vies, van lage kwaliteit of van polyester. Daarom wordt er veel weggegooid.

'We proberen het afvalprobleem op te lossen, zonder het hebzucht-probleem op te lossen'

Activist Liz Ricketts

Ersin Kiris bezoekt vuilnisbelt in Ghana

Activist Liz Ricketts probeert dit probleem in Ghana aan te kaarten met haar stichting. Ze neemt Ersin Kiris mee naar een informele vuilnisstort vlakbij een kledingmarkt. ‘Je kunt niet dichterbij komen, want dan zak je weg in het afval,’ waarschuwt ze.

Ersin weet niet wat hij ziet. Naast de afvalberg wonen zo'n 80.000 mensen. Ook het vee loopt er gewoon rond. ‘Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoveel afval bij elkaar gezien.’ Als hij Liz vraagt welk deel van de afvalberg uit kleding uit het westen bestaat, schrikt hij; het gaat om ongeveer 60 procent.

Bekijk het fragment uit De prijsknaller.

Ersin Kiris bezoekt Ghanese vuilnisbelt
1 min 10 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Ersin Kiris op Ghanese berg vol afgedankte kleding

Wat kun je zelf doen?

Liz Ricketts vindt dat de grote kledingbedrijven verantwoordelijk zijn. 'Hun hebzucht is groter dan hun medemenselijkheid. We proberen het afvalprobleem op te lossen zonder het hebzucht-probleem op te lossen.' 

Daarnaast adviseert ze Nederlanders om langer met hun kleding te doen en tweedehands in plaats van nieuw te kopen. Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot is het daar mee eens en geeft 5 tips waarmee jij je steentje kunt bijdragen. 

Bekijk Mariekes tips

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg