Zes weken na haar eigen bruiloft komt Linda om het leven bij een vliegtuigongeluk. Bij haar graf worden talloze knuffeltjes neergelegd. Als Linda's moeder, Marianne, die later naar een kindertehuis in Gambia brengt, gebeurt er iets bijzonders. 

In Joris’ kerstboom rijdt Joris Linssen heel Nederland door om mensen in het licht te zetten. Hij spreekt Marianne, die haar dochter en schoonzoon verloor. In de kerstuitzending zet Marianne haar dochter Linda en schoonzoon Jeffrey in het licht, die ze na hun huwelijksreis nooit meer terugzag. 

 

Huwelijksreis naar Tripoli 

In 2010 trouwen Linda en Jeffrey, een feestdag voor trotse (schoon)moeder Marianne. Net als voor de honderden kinderen van de school waar Linda voor de klas staat. Daarna zwaait Marianne hen uit voor een huwelijksreis naar Zuid-Afrika. Een fantastische vakantie, met een tragisch einde. Want op de terugreis stort het vliegtuig neer op het vliegveld van Tripoli. 

Honderden knuffelbeertjes 

Zes weken later staat Marianne aan hun graf. Net als die honderden kinderen van Linda’s school. Die allemaal het favoriete beertje van Linda op het graf achter laten. Al die honderden beertjes, wat moet Marianne ermee? 

 

Kindertehuis in Gambia 

Marianne besluit om een willekeurig land in Afrika uit te zoeken -nee, nooit naar Zuid-Afrika, dat is te beladen- en vindt in Gambia een kindertehuis. Samen met haar man reist ze er naartoe om de beertjes zelf uit te delen. 

Lopend langs de kinderbedjes pakt een klein meisje ineens de jas van de man van Marianne. En ze laat niet los. Ze kijken naar het meisje en de vonk slaat over. Voor dit meisje, genaamd Fatima, willen ze zorgen. Nee, móeten ze zorgen. 

Fatima dochter van Marianne
Marianne met Fatima

Een cadeau 

Dat doen Marianne en haar man eerst financieel, maar in het corrupte land komt geen cent bij het meisje terecht. Ze gaan het anders doen. Ze beginnen een procedure om Fatima uit het tehuis te halen. En dat lukt. Maar om haar naar Nederland te halen is een lange weg. Ze huren een huis in Gambia en gaan daar met Fatima wonen.

Op 13 december 2020 is het zover: Marianne en haar man landen met Fatima in Nederland. Er gaat geen dag voorbij dat Marianne niet aan haar verloren dochter Linda denkt. Want in een paar weken van een huwelijk naar een begrafenis is nog steeds te veel om te bevatten. Maar het cadeau Fatima pakken ze elke dag uit. Zeker met deze Kerst. 

Joris' kerstboom kijken?

In Joris’ kerstboom rijdt presentator Joris Linssen het hele land door om mensen in het licht te zetten. Met deze mooie kersttraditie geven mensen aan hoeveel ze om elkaar geven. Het verhaal van Marianne is te zien in de uitzending op 24 december om 19:20 op NPO2. 

Joris Linssen - Joris' kerstboom

Lees ook