Koffie, cola en thee: deze staan bekend om de cafeïne. Maar dat dit ook voor chocolade geldt, is voor veel liefhebbers onbekend. Kun je dan beter geen chocolade eten voordat je onder de wol kruipt? Keuringsdienst van waarde gaat op onderzoek uit.

Natuurlijk afweermechanisme 

Cafeïne is een natuurlijke stof die voorkomt in delen van planten. Voornamelijk in de bladeren en bessen. In de natuur is cafeïne erg nuttig als afweermechanisme. Het schrikt als bitter goedje namelijk bepaalde planteneters af.

Dat zie je terug bij blaadjes van theeplanten, koffiebonen, guaranabessen én bij cacaobonen. De producten die van deze planten en bessen worden gemaakt bevatten dus vaak cafeïne. En waarvan maak je chocola? Juist, cacaobonen.

In de avond eet ik geregeld chocola
  1. Ja, zeker! 30% (3 stemmen)
  2. Af en toe 20% (2 stemmen)
  3. Nee, bijna niet 50% (5 stemmen)

Pure chocola is meer cafeïne

Bij het verwerken van cacaobonen krijg je cacaoboter en cacaopoeder. In de poeder zit de cafeïne. Dat betekent ook dat hoe meer cacao de chocola bevat, hoe meer cafeïne erin zit. Dus: hoe puurder de chocola, hoe meer cafeïne. Hoeveel cafeïne zit er dan in een blokje choco?

In witte chocolade zit cacaoboter, maar geen cacaopoeder. Daarom bevat het ook geen cafeïne. Bij de andere chocoladesoorten is er wel cafeïne aanwezig. Per 30 gram (ongeveer 4 blokjes chocola) ziet dat er als volgt uit:

  • Pure chocolade (70 tot 85 procent cacao): 22,7 milligram
  • Pure chocolade (45 tot 59 procent cacao): 12,2 milligram
  • Melkchocolade: 5,6 milligram
  • Witte chocolade: 0 milligram

Gemiddeld zit in een kopje koffie (=125 milliliter) ongeveer 60 mg cafeïne, in een kopje zwarte thee 30 mg. Met zo’n 12 blokjes pure chocola (70 – 85 procent cacao) krijg je dus evenveel cafeïne binnen als bij een vers bakje koffie. 

Het effect van cafeïne in chocola

Dat cafeïne als oppeppertje werkt, weten we allemaal. Het lichaam neem cafeïne snel en bijna volledig op. Bij de meeste mensen is 99 procent van de cafeïne na 30 tot 120 minuten opgenomen.

Cafeïne kan ook invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Het stimuleert je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Precies wat je niet nodig hebt als je wil gaan slapen. Zeker als je 100 mg cafeïne in korte tijd neemt, vlak voordat je gaat slapen. Die 100 mg cafeïne komt overeen met 2 kopjes koffie, 2 bekers zwarte thee of 1,5 blikje energiedrink. 

Als we dat doorrekenen naar chocola, dan gaat om zo’n 20 blokjes pure chocola (cacao: 70 tot 85 procent) of 70 blokjes melkchocolade. 

Oftewel, je moet flink veel chocola eten wil je het effect van cafeïne merken. Daarbij verschilt de invloed van cafeïne op de slaap sterk per persoon. 

Als eerste Keuringsdienst van waarde nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

keuringsdienst_van_waarde_-_landingspagina.png