Mensen eten vis al sinds ze bij water wonen. In 2021 werd in Nederland alleen al 443,5 miljoen kilogram vis vanaf de zee naar Nederlandse havens gebracht. En hoewel vissen zeer taaie dieren zijn, komen ze allemaal dood aan wal. Maar hóe ze sterven is vrij onbekend.

Het vangen

Tijdens het opvissen gaan de eerste dieren al dood. Ze kunnen klem komen te zitten achterin het net. Hierbij kan er een dodelijke beschadiging optreden, of ze worden dood gedrukt door de vissen er omheen. Vissen zitten soms wel urenlang vast in zo’n net.

Als het net naar boven getrokken wordt kan het drukverschil sommige vissen te veel worden. De zwemblaas (een soort luchtopslag in de vis) ontploft dan, dan worden vaak ook de ingewanden van de vis naar buiten geduwd, bijvoorbeeld door de ogen.

Ik vind het belangrijk om te weten waar mijn vis vandaan komt
  1. Eens 0% (0 votes)
  2. Oneens 0% (0 votes)

Het doden

Als de vissen nog niet dood zijn als ze aan boord van de boot gehaald zijn, wordt de klus daar afgemaakt. Dit gebeurt aan de hand van drie technieken. Afhankelijk van de boot gebeuren ze alle drie.

Bij verstikking worden de vissen na vangst op het droge gehouden, het duurt afhankelijk van de vis tot vier uur voor ze hier aan sterven. Haringen begeven het na tot 35 minuten. Kabeljauw doet er een uur over. Het op ijs leggen verdooft de vis zodat ze niet meer bewegen. Ze merken dan nog wel wat er om hen heen gebeurt.

Strippen is een andere methode. Hierbij wordt de ruggengraat van de hersenen los getrokken en de belangrijkste organen er vast uitgehaald. Deze techniek bestaat al honderden jaren en is om de kwaliteit hoog te houden. De vissen zijn vaak nog in leven als ze gestript worden en zelfs zonder organen blijft de schar nog dik een half uur bij bewustzijn.

Bij witvissen is het van belang dat al het bloed uit de vis gehaald wordt om het vlees mooi wit te houden. Voor het uitbloeden wordt er een messteek gemaakt. Klinisch blijven de vissen nog eventjes in leven na de ingreep.

Het verdoven

Er is nóg een methode. Hierbij worden de dieren met een elektrische schok bewusteloos gemaakt voor hun kop eraf gehaald wordt en ze gestript worden. Dit is de meest diervriendelijke methode.

Dit ‘stunnen’ gebeurt over het algemeen in kwekerijen aan land, hoewel dat ook nog niet veel voor komt. In Nederland wordt deze techniek op de boot nu alleen gebruikt door Ekofish. De PD147 heeft ook zo’n verdover, maar die is nog niet in gebruik.

Met de huidige kennis geldt verdoven als de minst vervelende vissendood. Ze kunnen net als vee stress en pijn ervaren. Maar terwijl het dierenwelzijn van kippen, koeien en varkens steeds meer in de belangstelling staat, gaan we met vissen heel anders om.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al 15.000 mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde vis