Twee keer per dag minutenlang poetsen en je gebit blijft fris en gezond. Maar met welke tandenborstel bereik je het beste resultaat? Want voor een euro heb je al een simpele handtandenborstel. Kies je voor een elektrische? Dan betaal je al snel vijftig keer zoveel. De Keuringsdienst zet zijn tanden in de verschillende borstels en zoekt het voor je uit. 

Flinke prijsverschillen 

Elektrische tandenborstels variëren flink in prijs. Voor 25 euro heb je de meest simpele versie. Wil je de top of the line? Wees bereid om meer dan 300 euro neer te leggen. En dan moet je ook nog elke drie maanden een nieuw opzetstuk kopen.  

Dat is een flinke investering, vooral als je bedenkt dat je voor één euro al een ouderwetse handtandenborstel kunt kopen. Maar met welke borstel bereik je het beste resultaat? Moeten we écht diep in de buidel tasten voor een stralend schoon gebit, of zijn die elektrische borstels schone schijn? 

Welke tandenborstel gebruik jij?
Keuzen

Wetenschappelijk bewijs

Uit een systematische review op basis van 56 onderzoeken uit 2021 in International Journal of Dental Hygiene, blijkt dat elektrische tandenborstels effectiever zijn in het verwijderen van tandplak. Het rapport concludeert dat mensen die een elektrische tandenborstel gebruiken gemiddeld 11 procent minder tandplak hebben. Daarnaast verbetert het ook de gezondheid van je tandvlees ten opzichte van mensen die een handtandenborstel gebruiken.

Tandplak

Eén van de sleutels tot een gezond gebit is het verwijderen van tandplak. Tandplak is een mengsel van speeksel, voedselresten en bacteriën dat op en tussen je tanden gaat zitten. Verwijder je deze tandplak niet? Dan leidt dat tot gaatjes, abcessen en tandvleesontstekingen. 

Deze tandplak gaat in alle gaatjes en kieren van je tanden zitten. Het is daarom belangrijk om goed te poetsen. Het is hierbij cruciaal om de juiste poetstechniek en bewegingen toe te passen. En dat is zo makkelijk nog niet. Het voordeel van een elektrische tandenborstel ten opzichte van de ouderwetse manuele versie, is dat elektrische tandenborstels ontworpen zijn om deze bewegingen automatisch te maken. 

Een meta-analyse van Nederlandse onderzoekers bevestigt ook dat elektrisch poetsen effectiever is in het verwijderen van tandplak. Uit het rapport blijkt dat elektrisch poetsen gemiddeld 46 procent van de plaque verwijderd, ten opzichte van de 42 procent bij manueel poetsen.

Techniek

Daarnaast hebben de meeste elektrische tandenborstel een ingebouwde timer die aangeeft hoe lang je moet poetsen. De kans is groot dat jij niet precies bijhoudt hoe lang je precies poetst. Dankzij de timer op de meeste elektrische tandenborstels weet jij zeker dat je je tanden minstens twee minuten poetst. 

Je hoeft niet zo hard te poetsen

Tot slot zijn elektrische tandenborstels een stuk veiliger voor mensen met gevoelig tandvlees. Want misschien denk je dat door harder te poetsen er meer vuil verdwijnt tussen je tanden. Het probleem is dat veel poetsers meer druk zetten dan nodig is bij het poetsen van hun tanden. Hiermee doe je meer kwaad dan goed, want door te hard te poetsen beschadigt je tandvlees.

Mensen met een elektrische tandenborstel hebben doorgaans de neiging om minder poetsdruk uit te oefenen. Er zijn zelfs modellen die een waarschuwing geven als je te hard poetst. 

Hetzelfde resultaat, maar wel een stuk moeilijker.

In theorie kun je met een handtandenborstel hetzelfde resultaat bereiken als met een elektrische borstel, het is alleen veel moeilijker. Je bent namelijk aangewezen op je techniek, timing en de druk die je op de borstel uitoefent. 

Onderzoeker en mondhygiënist Martijn Rosema geeft in Dental Tribune aan: ‘de verschillen in effectiviteit voor het verwijderen van tandplak zijn niet extreem groot, maar het is veel makkelijker om goed te poetsen met een elektrische borstel. Een elektrische tandenborstel hoeft enkel op de goede plek te worden gehouden, met een handtandenborstel moet ook nog de goede beweging worden gemaakt.’

Investering of niet?

Ben je niet overtuigd van je huidige poetstechniek, of neem je liever geen risico, dan kun je toch maar beter zo’n elektrische poetser kopen. Gebruik jij al je hele leven een ouderwetse borstel en heb je een perfect gebit? Dan heb jij waarschijnlijk de perfecte techniek gevonden en kun je gerust handmatig blijven poetsen.

Keuringsdienst van waarde: Mondwater uitzending

Poets, steek en flos je tanden braaf en goed en je gebit blijft fris en gezond. Of toch niet? Nee, zeggen de poetsverkopers: voor een echt brandschone bek moet je mondwater gebruiken. Goed voor een eeuwig frisse adem en nooit meer gaatjes zeggen de flessen. Twee keer per dag minutenlang spoelen met: ja wat eigenlijk?

Keuringsdienst van waarde - Mondwater