Ersin Kiris is al jarenlang één van de vaste gezichten van Keuringsdienst van waarde. Hier zoekt hij uit waarom olijven groen of zwart zijn, hoe vanille-ijs aan die intense smaak komt en wat het verschil is tussen koemelkyoghurt en de plantaardige versie. Wij zetten Ersin’s beste momenten voor je op een rij. Zo kom jij meer te weten over de producten die je in de supermarkt koopt.
Saffraan
Saffraan is het duurste product in de supermarkt. Ersin reist af naar Iran: de perfecte voedingsbodem voor deze peperdure specerij. Wat volgt is een prachtig gesprek op de bloemenvelden, waar saffraandraadjes van de bloem geplukt worden. Ersin praat met saffraanteler Hassan, die door het vele proeven een compleet gele lach heeft. Goud!
Plantaardige yoghurt
Samen met zijn moeder test Ersin hoe je yoghurt maakt van plantaardige melk. Is dit proces moeilijk? Of is er een andere reden dat plantaardige yoghurt zo peperduur is in vergelijking met plantaardige melk?
Actieve kool
Tandpasta, gezichtsreiniger, pillen: veel producten bevatten tegenwoordig kool. Wat voor functie heeft actieve kool precies? En waar komt de hype vandaan? Ersin probeert het uit op zijn tanden.
Tapas
De supermarkt ligt boordevol met producten die ‘tapas’ heten. Maar is tapas niet een typisch Spaans hapje? Ersin gaat op bezoek bij een Spaanse gastronomist en onderzoekt of leverworst, Indonesische gehaktballetjes en kipsaté aan de Spaanse standaarden voldoen.
Meer weten over eten?
Word lid van de nieuwsbrief Eerlijker eten. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.