Hoeveel zin heeft het om je groenten en fruit te wassen?

De meesten van ons doen het waarschijnlijk wel: groente en fruit wassen voor we het opeten. Maar heeft het echt zin en wat wassen we er dan wel en niet af?

Vuil, stof en bacteriën

Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen. Bacteriën als E-coli, salmonella kunnen op gewassen komen door onder andere sproeiwater. Volgens het Voedingscentrum gebeurt dit echter niet vaak. Bacteriën kunnen ook via de handen van vakkenvullers of mensen die in de winkel iets oppakken en weer terugleggen op groente en fruit terechtkomen. Daarnaast zijn mensen die hoesten of niezen op de groente- en fruitafdeling potentiële bacterie-verspreiders. Hoewel je niet alle bacteriën weg kan spoelen met water, maak je de kans wel een stuk kleiner om een eventuele voedselinfectie op te lopen. Als op de verpakking staat dat de groente of het fruit al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is het niet nodig om het nog een keer te wassen, zegt het Voedingscentrum.

Pesticiden

Veel mensen zijn sceptisch over het gebruik van pesticiden of landbouwgif, omdat ze bang zijn dat deze stoffen in onze levensmiddelen trekken en vervolgens in ons lichaam belanden. Helaas helpt wassen van groente en fruit niet om eventuele pesticiden eraf te krijgen. In een interview met De Volkskrant zegt Pieter Spanoghe, een hoogleraar aan de universiteit van Gent die veel onderzoek doet naar pesticiderestjes op groente en fruit: "Als je pesticiden met kraanwater eraf zou kunnen wassen, zou een regenbui hetzelfde doen. Een boer zou dan na elke bui opnieuw bestrijdingsmiddelen moeten aanbrengen. De meeste pesticiden zijn daarom niet wateroplosbaar of trekken de plant in."