In FOMO Chefs maakt presentator Tobias Camman de signature dish van verschillende topchefs. Met hulp van Stijn van Vliet probeert hij de chefs te verassen met hun eigen versie van het gerecht, die je zelf thuis kunt maken. Voor topchef Nel Schellekens maakt Tobias een wildgerecht van gans en steurfilet. Zelf aan de slag met dit gerecht? In dit artikel lees je het hele recept. 

Benodigdheden 

Bouillon 

  • Karkas (overgebleven geraamte) van een gans
  • 3 liter water
  • 1 grote wortel
  • 2 uien
  • 1 prei (inclusief het loof)
  • Optioneel: overige groenteresten 

Worst 

  • 1 gansenborst (zonder vet)
  • 1 gansenbout (zonder bot)
  • 1 hart
  • 1 maag
  • 1 lever
  • 1 ei
  • 4 el panko (paneermeel) 

Rommelkruid (kruidenmengsel voor worst) 

  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 6 kruidnagels
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 schaafje nootmuskaat
  • 2 theelepels zout 

Steurvis 

  • 50 gram steur per persoon
  • Boter om in te bakken 

Ui-chutney 

  • 1 rode ui, in blokjes
  • Olie
  • 1 el honing
  • 1 el azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • Zout naar smaak 

Wortel-pickle 

  • Wortel, in dunne plakjes
  • 50 ml azijn
  • 50 ml water
  • 1 el honing
  • 1 theelepel zout 

Bouillon met groenten en bonen 

  • 200 gram vuurbonen
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 1 ui in halve ringen
  • Zout 

Afwerking 

  • Mosterdcaviaar voor op de vis 
Vrouw in zwarte blouse voor een huis
Man met schort in keuken roerend in pan

Recept 

1. Bouillon maken 

  • Doe het gansenkarkas, water, wortel, uien en prei in een grote pan.
  • Voeg eventueel extra groenteresten toe voor meer smaak.
  • Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes trekken tot de bouillon smaak heeft (minimaal 1–2 uur).
  • Zeef de bouillon en houd warm voor later gebruik. 

 

2. Worst voorbereiden 

  • Snijd borst, bout, hart, maag en lever in kleine stukjes.
  • Meng met 1 ei, panko (paneermeel) en het rommelkruid (piment, peper, kruidnagel, koriander, nootmuskaat, zout).
  • Vorm worstjes en stoom ze in plastic.
  • Haal ze uit het plastic en bak ze kort voor een krokante buitenkant. 

 

3. Steur bakken 

  • Verhit een beetje boter in een pan op medium vuur.
  • Leg de steurfilets met de huidzijde naar beneden.
  • Bak deze voor 4 minuten, terwijl je er regelmatig boter overheen giet.
  • Haal van het vuur, maar houd het warm. 

 

4. Ui-chutney 

  • Verhit olie in een pan en fruit (= zachtjes bakken) de rode ui zachtjes aan en laat ze zacht worden zonder te laten kleuren.
  • Voeg hier 1 el honing, 1 el azijn, 1 tl mosterd aan toe.
  • Breng op smaak met zout.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

 

5. Wortel-pickle 

  • Snijd de wortel in heel dunne plakjes.
  • Breng een mengsel van 50 ml azijn, 50 ml water, 1 el honing en 1 tl zout aan de kook.
  • Giet het vocht over de wortel en laat dit kort intrekken. 

 

6. Bouillon met groenten en bonen 

  • Voeg de vuurbonen toe aan de warme bouillon.
  • Voeg ook 1 wortel in kleine blokjes en 1 witte ui in halve ringen toe.
  • Breng op smaak met zout en houd warm. 

 

7. Serveren 

  • Leg een beetje ui-chutney op het bord.
  • Leg de steurfilet erop.
  • Voeg de worstjes toe.
  • Werk af met wortel-pickle, bouillon met bonen en groenten.
  • Lepel mosterdcaviaar op de vis voor extra smaak en presentatie. 
Pan met bouillon van groenten en vlees
Bord met bouillon en vlees

Het volledige seizoen van FOMO Chefs stream je gratis op NPO Start.

Meer recepten uit FOMO Chefs lezen?