In FOMO Chefs maakt presentator Tobias Camman de signature dish van verschillende topchefs. Met hulp van Stijn van Vliet probeert hij de chefs te verassen met hun eigen versie van het gerecht, die je zelf thuis kunt maken. Voor topchef Kuniyoshi Ohtawara maakt Tobias zijn versie van Kuniyoshi’s sushi. Zelf aan de slag met dit gerecht? In dit artikel lees je het hele recept. 

Benodigdheden 

Rijstkoekje: 

  • 100 gram sushi rijst
  • Water
  • Zout 

Sharizu: 

  • 15 ml rijstazijn
  • 3 gram zout
  • 5 gram suiker 

Zeesla: 

  • Zeesla (een soort zeewier)
  • Water 

Dressing: 

  • 20 ml lichte sojasaus
  • 20 ml mirin (zoete Japanse rijstwijn)
  • 10 ml sesamolie
  • 10 ml rijstazijn
  • 5 gram rode peper 

Wasabi-mayo: 

  • 6 gram wasabi
  • 10 ml mirin (zoete Japanse rijstwijn)
  • 1 eigeel
  • 15 ml rijstazijn
  • 120 ml olie
  • Snuf zout
  • Theelepel MSG (mononatriumglutamaat --> om smaak umami toe te voegen) 

Overig: 

  • Sashimi van vis naar keuze (dunne plakjes)
  • Japanse ponzu saus 
Kok met koksmuts in keuken vis bereiden
Man in witte jas in keuken aan het koken

Recept 

1. Rijstchip 

  • Breng water aan de kook met een beetje zout.
  • Voeg de sushi rijst toe en kook zachtjes 14 minuten tot de rijst kapot gekookt is.
  • Giet de rijst af in een zeef.
  • Laat de rijst 30 minuten stomen boven een pan (zonder deksel) zodat het droogt. 

2. Sharizu 

  • Meng azijn, zout en suiker tot een glad mengsel.
  • Rol de rijst tussen twee siliconen vellen uit tot ongeveer 1 rijstkorrel dik.
  • Steek rondjes uit met een ring van 8 cm.
  • Leg de rijstcirkel op een bakplaat en droog in de oven op 60 °C voor minstens 4 uur (uiteindelijk moeten ze mat zijn, niet glanzend). 

3. Zeesla 

  • Was de zeesla en laat deze 2 uur in water weken. 

4. Dressing 

  • Meng sojasaus, mirin, sesamolie, rijstazijn en rode peper.
  • Zet apart voor gebruik bij de zeesla. 

5. Wasabi-mayo 

  • Meng de wasabi, mirin, eigeel, rijstazijn, olie, zout en MSG tot een gladde mayo. 

6. Sashimi 

  • Snijd de vis in dunne plakjes.
  • Besprenkel met een beetje ponzu en een klein beetje wasabi. 

7. Serveren 

  • Frituur de rijstkoekjes voor 1 minuut totdat ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
  • Bestrijk het rijstkoekje eerst met wasabi-mayo.
  • Leg de sashimi erop.
  • Voeg een klein beetje dressing toe.
  • Dek af met de geweekte zeesla. 
Hand houdt plaat met sushi vast
Plaat met rijstkoekje en zeewier

Het volledige seizoen van FOMO Chefs stream je gratis op NPO Start.

Meer recepten uit FOMO Chefs lezen?