Koolhydraatarm is hip. En dat weten supermarkten inmiddels ook. Het broodschap ligt namelijk vol met ‘low carb’-varianten. Van pistoletjes tot bolletjes, meerzaden brood tot volkoren. Brood dat belooft slanker te zijn vliegt als warme broodjes over de toonbank. Maar hoe snij je de koolhydraten uit een brood? En voor wie ligt dat koolhydraatarme brood in de schappen?

Hoeveel koolhydraten zitten er in brood?

Brood bevat – afhankelijk van het soort brood - tussen de 35 en 55 gram koolhydraten per 100 gram. Koolhydraatarm brood bevat slechts 15 tot 30 gram koolhydraten per 100 gram. 

Maar hoe maak je brood dat minder koolhydraten bevat? Het hoofdingrediënt van brood is immers tarwemeel of -bloem: fijngemalen graan dat van nature erg veel koolhydraten bevat.

Koop jij koolhydraatarme producten?

Keuzen

Het geheim van de bakker

Het geheim van koolhydraatarm brood zit in de samenstelling van de broodmix. ‘Het tarwemeel wordt voor een groot deel vervangen door ingrediënten die van nature minder koolhydraten bevatten zoals soja, lijnzaad, zonnebloempitten en rogge’, zegt Mark van Bakkerij Van der Most. 

De meeste bakkers verzinnen die samenstelling niet zelf. Ze gebruiken kant-en-klare mengsels voor koolhydraatarm brood van gespecialiseerde fabrikanten.

Maar helemaal koolhydraatvrij is geen enkel brood. Ook soja, lijnzaad, zonnebloempitten en rogge bevatten koolhydraten. En zelfs in koolhydraatarm brood blijft tarwemeel een cruciaal ingrediënt.

Minder koolhydraten, meer geld 

Voor minder koolhydraten betaal je aanzienlijk meer. Een gewoon volkorenbrood kost in de supermarkt gemiddeld tussen de 2 en 3 euro voor zo’n 800 gram. Voor koolhydraatarm brood betaal je vaak 2 tot 4 euro voor een half brood (400 gram).

Is dat prijsverschil terecht? Volgens bakkers zijn ingrediënten als lijnzaad, zonnebloempitten en rogge inderdaad duurder dan tarwemeel.

Of het prijsverschil van 100 tot 150% echt volledig door de ingrediënten te verklaren is, weet echter zelfs de bakker niet. Ondanks de premium prijs wint koolhydraatarm brood snel aan populariteit.

Bloedsuiker stabiel houden

De wereldwijde markt voor koolhydraatarm brood was in 2024 al goed voor zo’n 1,57 miljard dollar. En het groeit naar verwachting elk jaar met ruim 7 procent door tot 2033.

Al die koolhydraatarme producten winnen aan populariteit door influencers, zelfverklaarde gezondheidsgoeroes en populaire koolhydraatarme diëten als keto en Atkins. Als gevolg liggen er allerlei koolhydraatarme producten in de supermarktschapen. Maar wie doet er goed aan om koolhydraatarme producten te kopen?

Moeten we overstappen op koolhydraatarm brood?

Diëtist Eline van Houten-Berger ziet dat vooral mensen met diabetes type 2 baat kunnen hebben bij koolhydraatarm brood. ‘Sommige patiënten krijgen hun bloedsuiker niet stabiel genoeg met gewone voedingsadviezen, zoals volkorenbrood eten,’ zegt Van Houten-Berger. ‘Dan kan koolhydraatarm brood helpen om de snelle koolhydraten te beperken, zonder dat iemand brood helemaal hoeft te schrappen.’

‘Ook bij sommige medische behandelingen, bijvoorbeeld bij bepaalde tumoren die vooral groeien op suikers en snelle koolhydraten, kan een arts een koolhydraatarm dieet adviseren,’ van Houten-Berger uit.

Val je sneller af van koolhydraatarm brood? 

Naast mensen met diabetes zijn er veel mensen die koolhydraatarm brood kopen omdat ze denken dat ze er sneller van afvallen. Dat kan, zegt diëtist Eline van Houten-Berger, maar het is geen wondermiddel. ‘Minder koolhydraten eten is één manier om af te vallen, maar er zijn er meer.’

‘Het grootste misverstand is dat mensen denken dat brood op zichzelf dik maakt. Dat klopt niet. Brood is juist voedzaam en levert vezels, vitamines, mineralen en jodium. Allemaal belangrijk om je stofwisseling goed draaiend te houden,’ aldus van Houten-Berger. 

Bovendien kan koolhydraatarm brood per snee zelfs meer calorieën bevatten dan gewoon volkorenbrood. Om het luchtig te houden, gaan er vaak extra vette ingrediënten in, zoals olie, noten of pitten.

Daarnaast zit er veel verschil tussen merken en soorten. Het ene sneetje bevat 5 gram koolhydraten, het andere 8. Eet je er drie of vier, dan kan dat flink optellen. Kijk dus altijd goed op de verpakking.

Gezonde darmen

Volgens het Voedingscentrum halen Nederlanders gemiddeld de helft van hun dagelijkse energie uit koolhydraten. Die koolhydraten leveren energie en de vezels uit brood en granen houden je darmen gezond.

Voor wie zijn bloedsuiker onder controle moet houden of een strikt dieet volgt, kan koolhydraatarm brood wél een handig hulpmiddel zijn. Maar voor de meeste broodeters geldt: een volkoren boterham is nog altijd een gezonde, vezelrijke keuze. Je hebt in dat geval geen dure koolhydraatarme boterham nodig.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie