Gluten zitten in veel voedingswaren, maar steeds meer mensen willen ervan af. Daarom zie je tegenwoordig steeds meer glutenvrije producten. Voor mensen met een allergie, of voor mensen die liever zonder willen. Maar wat zijn gluten en zijn ze gevaarlijk?

Wat zijn gluten?

Gluten worden niet bewust in het brood gestopt. Ze zitten van nature in onder andere (volkoren)meel en bloem, die worden gebruikt om brood en andere deegwaren van te maken. Deze gluten geven het deeg meer volume en zorgen ervoor dat je brood luchtig wordt.

Gluten zijn een mengsel van eiwitten die je lichaam normaal gesproken gewoon verteert. Sommige mensen - ongeveer één procent van de bevolking - kunnen gluten niet goed verteren en hebben een glutenallergie of de auto-immuunziekte coeliakie. Dit kan voor een heftige reactie zorgen. Gelukkig is er voor deze mensen een breed aanbod aan glutenvrije alternatieven.

Vermijd jij gluten?
Keuzen

Terechte boosdoener of niet?

Maar gluten hebben in de loop der jaren ook onder mensen zonder een glutenallergie een slecht imago gekregen. Dit komt onder andere door boeken als ‘Wheat Belly’ en ‘Grain Brain’. Hierin wordt beweerd dat gluten voor allerlei ziektes en ontstekingen zorgen, en dat je er dik van wordt.

Maar voordat je nu nooit meer gluten wilt eten: deze wijdverspreide theorieën zijn nooit bewezen. Voor mensen die last hebben van coeliakie of een glutenallergie is het absoluut noodzakelijk om glutenvrij te eten, maar het overgrote deel van de Nederlanders kan prima gluten eten. Hoe komt het dan toch dat de schappen in de supermarkt vol liggen met glutenvrije producten?

Glutenvrij is trending

Glutenvrij eten is hip, een trend waar goed aan kan worden verdiend. Door het slechtere imago kiezen ook mensen zonder coeliakie of een glutenallergie ervoor om de gluten te laten staan, voornamelijk voor een gezonder eetpatroon waardoor je kunt afvallen.

Wie toch glutenvrij wil eten, moet er wel op kunnen vertrouwen dat de gluten ook echt weg zijn. Fabrikanten halen de gluten uit de tarwebloem door het te mixen met water, waarna het in een centrifuge verdwijnt en het zwaardere zetmeel makkelijker gescheiden kan worden van de lichtere gluten.

Glutenvrij is duur

Dat steeds meer mensen het dieet omarmen, zien ook fabrikanten. Glutenvrij betekent vaak duurder. Om een idee te schetsen zetten we enkele producten voor je op een rijtje:

  • Glutenvrije pizza mozzarella: €4,99
  • Pizza mozzarella: €2,49
     
  • Glutenvrije fusilli (400 gram): €3,99
  • Fusilli (500 gram): €1,99
     
  • Glutenvrij vezelrijk knäckebröd (230 gram): €2,99
  • Biologisch vezelrijk knäckebröd (225 gram): €1,59

Onzichtbare duurmaker

Voor een brood in de supermarkt kun je zomaar twee euro meer betalen. Ook kun je zelfs glutenvrij waterijs of ananasschijfjes kopen, producten waar standaard geen gluten in zitten. Dat maakt gluten vooral een onzichtbare duurmaker, maar een gevaar voor de gezondheid? Dat is een broodjeaapverhaal.

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

Meergranen - KVW - Marijn Frank