Deze gefermenteerde thee is een heerlijk fris drankje: kombucha. En het is super eenvoudig zelf te maken! Circulair chef-kok Bryce Steba laat het je stap voor stap zien. Proost!
Kombucha: gefermenteerde thee
Kombucha staat bekend als een gefermenteerde theedrank, waarvoor je groene of zwarte thee gebruikt. Zodra je de suiker toevoegt, wordt de fermentatie in gang gezet door een stukje SCOBY toe te voegen. SCOBY staat voor 'Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast', een geleiachtige substantie die uit een mix van bacteriën en gisten bestaat.
'Je kan van fruitschillen en zelfs Snickers smaakmakers maken in je kombucha!'
Ingrediënten voor kombucha
Nodig voor 1 liter:
- 120 gram suiker
- 0,8 L water (zonder chloor of fluoride)
- 2 theezakjes of 3 tl zwarte thee
- 110 ml kombucha
- SCOBY
- Weckpot met inhoud van 2 liter
- Kaasdoek
- Elastiekje
Optioneel:
- Zeef
- Thermometer
- Weegschaal/maatbeker
Instructies:
- Breng een vijfde van het water aan de kook en doe met de suiker in de weckpot.
- Roer tot het is opgelost.
- Doe de theezakjes in het water en laat het mengsel 10-15 minuten trekken.
- Voeg dan de rest van het water toe. Je kunt de thee eventueel nog even door laten trekken als je van een sterke smaak houdt.
- Haal de thee uit de oplossing. Voeg de kombucha en de SCOBY toe.
- Leg het kaasdoek over de pot en zet het vast met het elastiekje. Zet het mengsel op een donkere plek op kamertemperatuur en laat 7-14 dagen fermenteren.
- Begin te proeven na 7 dagen om te bepalen of je hem al lekker vindt. Hoe langer je hem laat staan, hoe meer het een azijnsmaak krijgt. Als de fermentatie klaar is, haal je de SCOBY uit de pot. Doe een deel van de kombucha bij je SCOBY als bewaarvloeistof.
- Zeef de kombucha om eventuele deeltjes te verwijderen. Stop de kombucha in een fles (liefst met beugel) en zet in de koelkast. Dit stopt de fermentatie.