Het hippe drankje onder de frisse drankjes: kombucha. Toch lijkt er iets opmerkelijks aan de hand te zijn. De ingrediënten van een flesje kombucha variëren namelijk sterk. Keuringsdienst van waarde onderzoekt wat het drankje precies is en hoe je het zelf maakt.
Gefermenteerde drank van thee
Kombucha is een gefermenteerde drank, gemaakt van zwarte of groene thee. Na het toevoegen van suiker, begint de fermentatie na toevoeging van een klein stukje SCOBY. Een SCOBY is een ‘Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast’. Dat is een gelei-achtige laag, bestaand uit bacteriën en gisten.
Door het fermentatieproces worden de suikers door de bacteriën opgenomen, waardoor de smaak zuurder wordt. Het fermentatieproces, dat ongeveer zeven tot veertien dagen duurt, leidt tot de vorming van een zwamachtig vel boven op de drank.
Boordevol levende bacteriën
Tijdens dit proces verandert de smaak van de drank, en ontstaan er nieuwe bacteriën, vitaminen en mineralen. Dit resulteert in een van nature bruisende drank en een geur die aan bier doet denken.
Kombucha bevat veel levende bacteriën en gisten. Toch is niet te zeggen of het helpt de gezondheid van je darmen te verbeteren. Fermentatieprofessor Eddy Smit legt in de uitzending van Keuringsdienst van waarde uit dat er nog geen onderzoeken gepubliceerd zijn over de gezondheidsvoordelen. Smit: ‘Aan kombucha kan je dus nog geen gezondheidsclaims hangen.'
Supermarktversies van kombucha
Toch wijkt de versie die in de supermarkten te vinden is sterk af van het traditionele product. De supermarktversies zijn doorgaans sterk bewerkt en bevatten extra suikers.
Er bestaat geen vastomlijnde definitie van wat kombucha is. Daarom voegen producenten naar eigen inzicht allerlei extra ingrediënten toe, zoals vruchtensappen, zoetstoffen en verschillende soorten thee.
Sommige leveranciers pasteuriseren de kombucha om de houdbaarheid te verlengen, waardoor de levende bacteriën niet overleven. Terwijl het drankje juist bekend staat om zijn levende bacteriën. Op de verpakking is het niet verplicht dit te melden.