Het hippe drankje onder de frisse drankjes: kombucha. Toch lijkt er iets opmerkelijks aan de hand te zijn. De ingrediënten van een flesje kombucha variëren namelijk sterk. Keuringsdienst van waarde onderzoekt wat het drankje precies is en hoe je het zelf maakt.

Gefermenteerde drank van thee

Kombucha is een gefermenteerde drank, gemaakt van zwarte of groene thee. Na het toevoegen van suiker, begint de fermentatie na toevoeging van een klein stukje SCOBY. Een SCOBY is een ‘Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast’. Dat is een gelei-achtige laag, bestaand uit bacteriën en gisten. 

Door het fermentatieproces worden de suikers door de bacteriën opgenomen, waardoor de smaak zuurder wordt. Het fermentatieproces, dat ongeveer zeven tot veertien dagen duurt, leidt tot de vorming van een zwamachtig vel boven op de drank. 

Ik drink wel eens kombucha
  1. Ja, zeker! 80% (8 stemmen)
  2. Soms wel 0% (0 stemmen)
  3. Nee, nooit of bijna nooit 20% (2 stemmen)

Boordevol levende bacteriën

Tijdens dit proces verandert de smaak van de drank, en ontstaan er nieuwe bacteriën, vitaminen en mineralen. Dit resulteert in een van nature bruisende drank en een geur die aan bier doet denken. 

Kombucha bevat veel levende bacteriën en gisten. Toch is niet te zeggen of het helpt de gezondheid van je darmen te verbeteren. Fermentatieprofessor Eddy Smit legt in de uitzending van Keuringsdienst van waarde uit dat er nog geen onderzoeken gepubliceerd zijn over de gezondheidsvoordelen. Smit: ‘Aan kombucha kan je dus nog geen gezondheidsclaims hangen.'

Bekijk de uitzending over kombucha

Er bestaat geen vastomlijnde definitie van wat kombucha is. Daarom voegen producenten naar eigen inzicht allerlei extra ingrediënten toe. De Keuringsdienst over een frisdrank die geen frisdrank zegt te zijn maar toch het frisdrankschap heeft veroverd. 

kvw39_stills_kombucha.jpg

Supermarktversies van kombucha

Toch wijkt de versie die in de supermarkten te vinden is sterk af van het traditionele product. De supermarktversies zijn doorgaans sterk bewerkt en bevatten extra suikers. 

Er bestaat geen vastomlijnde definitie van wat kombucha is. Daarom voegen producenten naar eigen inzicht allerlei extra ingrediënten toe, zoals vruchtensappen, zoetstoffen en verschillende soorten thee. 

Sommige leveranciers pasteuriseren de kombucha om de houdbaarheid te verlengen, waardoor de levende bacteriën niet overleven. Terwijl het drankje juist bekend staat om zijn levende bacteriën. Op de verpakking is het niet verplicht dit te melden. 

Maak zelf kombucha met dit basisrecept

Wil jij er zeker van zijn dat je verse kombucha hebt met levende bacteriën? Het is super eenvoudig zelf te maken! Circulair chef-kok Bryce Steba laat het je stap voor stap zien.

Zelf kombucha maken

Als eerste Keuringsdienst van waarde nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van waarde - kombucha